Varstnicii din administratia publica centrala vor fi scosi la pensie

Varstnicii din administratia publica centrala vor fi scosi la pensie

0 218

Persoanele care lucreaza in administratia publica centrala si care au implinit varsta de pensionare vor fi obligate sa iasa la pensie incepand cu luna februarie, a declarat, pe 16 ianuarie liderul Aliantei Functionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica.
El a aratat ca masura va viza si 6.500 de persoane din administratia publica centrala avand functii de conducere, aflate la varsta pensionarii, dintr-un total de 21.000 astfel de functii.
„Mie imi convine aceasta masura, deoarece din cauza acestor 6.500 de persoane aflate in functii de conducere cu varsta de pensionare, cei tineri nu pot avansa”, a spus Marica. Liderul sindical a precizat ca obligatia iesirii la pensie este prevazuta intr-un memorandum semnat de ministrul Finantelor.
„Functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata din cadrul administratiei centrale, care au indeplinit cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, care au primit decizie de pensionare pentru limita de varsta si au fost mentinute in activitate, inceteaza raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, conform prevederilor legale incidente, incepand cu data de 1 februarie 2009. Pentru functionarii publici si personalul angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata din cadrul administratiei centrale care indeplinesc cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare sau, dupa caz, primesc decizie de pensionare pentru limita de varsta in cursul anului 2009, se interzice mentinerea lor in activitate, acestora urmand sa le inceteze raporturile de serviciu sau de munca, dupa caz, conform prevederilor legale incidente”, se arata in memorandum.
Documentul este redactat de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si aprobat de premierul Emil Boc. Memorandumul, cu titlul „restrangerea unor categorii de cheltuieli bugetare in cadrul administratiei publice centrale”, se refera si la diminuarea cheltuielilor cu deplasarile cu avionul efectuate de secretarii de stat, subsecretarii de stat si personalul incadrat pe functii similare in statele europene, cu diferenta dintre valoarea biletelor la clasa business si cea a biletelor la clasa economic, la reducerea cheltuielilor cu transportul dus-intors pe distanta dintre aeroport sau gara si locul de cazare a personalului trimis in strainatate, prin utilizarea exclusiva a mijloacelor de transport in comun, precum si la limitarea numarului de persoane delegate sau detasate in interesul autoritatii sau institutiei publice.
Toate aceste masuri sunt justificate in document prin necesitatea restrangerii cheltuielilor bugetare in administratia publica centrala, in perspectiva elaborarii bugetului pe 2009 si directionarii resurselor pe domenii prioritare din infrastructura, invatamant, sanatate, protectie sociala, agricultura, cofinantarea proiectelor finantate de UE si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, dar si prin „eficientizarea activitatii administratiei publice centrale”, care trebuie sa se reflecte in noile structuri organizatorice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.