Vârsta de pensionare în România în creștere

Vârsta de pensionare în România în creștere

0 123

Sigur marea majoritate a cetățenilor nu cunosc, dar pentru o parte a populaţiei României, creşte vârsta de pensionare, chiar din 2023. Este o lege cu bătaie lungă care se referă la femei. Deci, vârsta de pensionare pentru femei crește la 62 de ani, de la 61 și nouă luni, în concordanță cu Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Până în luna ianuarie a anului 2030, în cazul femeilor se aplică o creștere treptată a vârstei de pensionare. În anul 2030, vârsta de pensionare va fi de 63 de ani, iar în anul 2035 aceasta va ajunge la 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare: 15 ani
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet de cotizare pentru femei va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni. Obiectivul Guvernului? Egalizarea între bărbaţi şi femei.
Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011. Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege. Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor, vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023. Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035.
Acest aspect se petrece peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a spus Doina Pârcălabu, fost şef al Casei de Pensii, la Antena 3.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă, adică a celor care cotizează în fiecare lună cu 25% din venitul lor brut la sistemul public de pensii, este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate. Este posibil, dacă problemele demografice ale României se vor acutiza ca în următorii 20-30 de ani, să asistăm la declinul sistemului de pensii, probabil înceapânc cu anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.