Vara fierbinte si secetoasa

Vara fierbinte si secetoasa

0 93

Anul acesta putem spune ca am avut o primavara adevarata, si nu asa cum destul de des s-a intamplat de multe ori in ultimele doua-trei decenii, cand am trecut relativ brusc de la iarna la vara.
Dar luna aprilie a iesit din limitele climatologice prin lipsa precipitatiilor, asa ca este foarte probabil ca lanurile de porumb, in special, dar si alte culturi de primavara, sa aiba de suferit.
ANM-ul ne da totusi vesti relativ bune pentru ce a mai ramas din luna mai: realizarea normei de precipitatii in toata tara, ba chiar si cu ceva depasiri in sud.
Ploile vor respecta tipicul lunii, asa ca vor veni sub forma de averse, insotite de descarcari electrice, grindina si intensificari ale vantului, uneori chiar cu aspect de vijelie, cum a fost recent cazul in zona Busteni.
Cat priveste temperaturile, estimarile indica valori normale, usor mai mici doar prin nord-vestul tarii. Minimele mai pot atinge limita inghetului, dar si maximele pot depasi 30 de grade.
In schimb, estimarile ANM pentru primele doua luni de vara sunt de natura sa ne ingrijoreze, caci in iunie , exceptand zone din nord-vestul si sudul tarii, vom avea parte de cantitati de apa in general mai mici decat cele normale.
Asta nu inseamna ca nu vom avea parte de averse, insotite de fenomene electrice, de vant cu aspect de vijelie si grindinã.
Daca adaugam la asta si faptul ca temperaturile medii lunare vor depasi valorile normale in cea mai mare parte, ingrijorarea agricultorilor va fi una cat se poate de indreptatita.
Luna iulie continua in aceeasi nota ca si iunie, cu valori termice mai mari decat ar fi normal, in majoritatea regiunilor. E drept ca vorbim de luna lui cuptor, zilele caniculare nu vor intarzia sa ne aduca maxime de peste 35 de grade alaturi de nopti tropicale.
Dar, asa cum se intampla de regula, perioadele foarte calde vor fi urmate de instabilitate atmosferica accentuata,: averse, descarcari electrice, vijelii si grindina.
Dar deficitul de precipitaþii va continua in cea mai mare parte a tarii si doar in sud-vest meteorologii ANM estimeaza acumulari de apa peste limitele normale, adica peste 60-80 de litri pe metru patrat.
Deci trebuie sa intelegem ca va fi seceta, in mare parte a tarii, aceasta insemnand compromiterea recoltelor, acolo unde sistemul de irigatii a fost distrus postrevolutionar. Asta ne mai lipsea, ca alte belele ne-au umplut sacul!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.