Valorificarea deseurilor biodegrabile prin statiile de compost!

Valorificarea deseurilor biodegrabile prin statiile de compost!

0 151

In tarile occidentale, cu traditie deja in revalorificarea deseurilor, deseurile organice sunt utilizate pentru obtinerea compostului, un fertilizator natural, care se poate obtine in gospodariile individuale prin intermediul unor instalatii specializate. Acestea pot avea diferite capacitati, incepand cu 80 de l si dimensiuni. Majoritatea sunt cam cat pubelele, iar principiul de functionare este 100% natural (este vorba despre un sistem de circulatie a aerului in incinta instalatiei) si nu presupune costuri suplimentare.
In zonele rurale din tari precum Italia, Germania, Anglia, statiile de compost se folosesc pe scara larga, in Italia multe primarii oferind astfel de compostere gratis ori la preturi subventionate. Oricum nu costa mult, pretul pornind de la 70-80 de euro pe bucata. Si nu prea are ce sa se defecteze la ele!
Si la noi in judet vor aparea in cursul acestui an, in toate gospodariile din Augustin si Ormenis, acestea fiind achizitionate din fonduri PHARE. Este un exemplu de urmat pentru localitatile judetului, tinand cont ca, in conformitate cu masuratorile realizate, in mediul rural din judetul Brasov 73% din cantitatea de deseuri o reprezinta deseurile organice.
Statiile casnice de preparare a compostului sunt recomandate si in planul regional de gestiune a deseurilor. Conform precizarilor din PRDG, “locuitorii din zona rurala pot fi incurajati sa-si composteze deseurile organice proprii. Deoarece in aceasta zona majoritatea deseurilor produse sunt de natura organica, compostarea individuala este cea mai recomandata optiune”.
Este de mentionat ca statiile casnice de compost sunt cele mai ieftine mijloace de valorificare a deseurilor biodegradabile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.