Valoarea coplatei în sănătate ar putea fi de 10 lei pe zi

Valoarea coplatei în sănătate ar putea fi de 10 lei pe zi

0 387
Cuantumul modic al coplatei în sănătate ar putea însuma 10 lei pe zi, o valoare redusă putând însemna eÅŸecul în implementarea acestei măsuri, a declarat, marÅ£i, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, ÅŸeful misiunii Fondului Monetar InternaÅ£ional în România.
"FMI nu este expert în sănătate. Dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipul furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienÅ£ii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de 10 lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puÅ£in aÅŸa am înÅ£eles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eÅŸua", a afirmat Erik de Vrijer.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, ÅŸi nici persoanelor exceptate prin lege – copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluÅŸi în programele naÅ£ionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război, precizează Ministerul Sănătăţii (MS). Potrivit unui comunicat emis luni de MS, cuantumul modic al sumelor ÅŸi regulamentul de aplicare a mecanismului vor fi stabilite în normele contractului-cadru. MS menÅ£ionează că legislaÅ£ia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006.
"Această prevedere a făcut parte din condiÅ£ionalităţile discutate ÅŸi stabilite cu organismele internaÅ£ionale (FMI, BM ÅŸi CE), încă din anii precedenÅ£i.
În acest context, s-a decis în urma discuÅ£iilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sănătăţii ÅŸi FMI a acceptat, introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive ÅŸi a raportărilor false. MenÅ£ionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde ÅŸi costurile sunt mai mari.
În acest caz, coplata va fi plătită la externare", subliniază MS. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că la discuÅ£ia cu FMI s-a convenit ca valoarea coplăţii să fie una modestă, punctând că România s-a angajat ca începând cu luna martie aceasta să vizeze cazurile externate.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.