Val de caldura extrema, din cauza unei explozii solare

Val de caldura extrema,
din cauza unei explozii solare

0 159

Pamantul ar putea fi lovit zilele acestea de un val de caldura extrema provocata de o explozie solara masiva, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute de mai multi sateliti, printre care se numara si Solar Dynamics Observatory al NASA, informeaza newscientist.com.
Astronomii din toata lumea au putut observa explozia de deasupra unei pete solare de dimensiunea Terrei, care a fost asociata de specialisti cu o eruptie si mai mare care a avut loc la suprafata Soarelui.
Explozia – numita ejectie coronala de masa – a fost indreptata spre Pamant, provocand un „tsunami” solar.
Imaginile transmise de Solar Dynamics Observatory al NASA au aratat clar unda de soc, de la momentul exploziei prin spatiu.
Expertii spun ca valuri de particule gazoase cu suprasarcina electrica vor ajunge pe Terra marti, lovind scutul magnetic natural care protejeaza Pamantul. Este posibil ca aurore spectaculoase sa se formeze in urma acestui „tsunami” solar.
„Aceasta este prima eruptie solara majora directionata spre Pamant in ultima vreme”, a declarat Leon Golub, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA).
Specialistii spun ca o eruptie solara foarte mare ar putea afecta satelitii, sistemele energetice si de comunicatii de pe tot globul.
Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.
In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.
Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.