Vaccinuri românești… altădată?! Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român!

Vaccinuri românești… altădată?! Institutul Cantacuzino, sabotat de statul român!

0 168

În contextul cazurilor de difterie de la granița cu România și a lipsei de vaccinuri antigripale din farmacii, Medical TV a vorbit cu unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România pe marginea lipsei de activitate a Institutului „Cantacuzino”.
Prof. univ. dr. Ioan Gherghina, care are supraspecializare în imonologie și alergologie, consideră că Institutul nu mai produce nimic pentru că „pur și simplu nu se vrea”.

Profesorul  vorbește despre înalta calitate a serurilor produse aici cu care a vaccinat generații de copii preț de 40 de ani, despre interese oculte și despre ce s-a schimbat la Institut de când a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

– Vă spun simplu: nu se vrea! S-au dat acum câțiva ani vreo cinci milioane de euro care abia asigură niște salarii. În ceea ce privește vaccinarile și productia de imunoglobulina, nu se vrea. Plătim pentru toată țara ca să aducem din străinătate. Au fost directori, imediat dupa 2005, care după instalarea în funcție au cerut să se ridice autorizația de producere a vaccinurilor și a imunoglobulinei… Eu am tratat nouă ani de zile copii cu SIDA cu imunoglobulină pe bază de contract cu Cantacuzino. 45 de copii, lună de lună, au venit la mine. Am pierdut doar patru dar restul trăiesc și astăzi. După nouă ani cu acest tratament produs la Cantacuzino a apărut medicația modernă. Acum sunt adulți, au familii.

„Nu se vrea să se reia producția, de la nivelul cel mai înalt!” Prof. univ. dr. Ioan Gherghina

– Vorbim despre interese oculte?
– Bineînțeles! Nu se putea face treaba fără Ministerul Sănătății și fără președintele țării, căci este o chestiune de securitate națională prin CSAT. Cantacuzino a fost creat pentru securitate națională în domeniul medico-sanitar!

Prof. univ. dr. Ioan Gherghina a devenit doctor în medicină în anul 1978 cu teza de doctorat „Dezvoltarea sistemului imunitar la copil”.

– Recent s-a discutat despre cooptarea unui mare producător. Cantacuzino chiar și-a pierdut autonomia în ceea ce priveste producția?

– În urmă cu vreo 4-5 ani, o firma din Vest a organizat o conferință chiar în Palatul Parlametului. Am fost și eu, a fost și domnul Rafila ca să discutăm această problemă. Și tot spuneau că trebuie să încheiem contracte cu ei. Eu le-am spus că personal am făcut 40 de ani vaccinări cu Cantacuzino. Mi-au reproșat că România nu e în stare să facă vaccinări. Păi cum e posibil așa ceva? Generația mea a folosit vaccinurile de la Cantacuzino 40 de ani fără nicio problemă! Și acum ne întrebăm de ce s-a ajuns în această situație. Pentru că nu se vrea, de la nivelul cel mai înalt!

– Suntem în fața unei epidemenii de gripă iar difteria este la câțiva kilometri de graniță cu România. În contextul în care nici vaccinuri nu prea se găsesc prin farmacii, care credeți că este soluția pe termen mediu?
– Conducerea Ministerului Sănătății și prim-ministrul trebuie să se aplece asupra acestui lucru. Să evalueze costurile și să le pună fonduri la dispoziție pentru relansarea Institutului. Și trebuie aduse urgent vaccinuri.

– În anii ‘90 s-a pus problema de așa ceva?
– În primul rând nu se punea problema ca populația să refuze vaccinurile. Nu-i obliga nimeni pe oameni. Voiau pur și simplu să-și vaccineze copiii. Toată această propagandă antivaccinare a fost corelată cu reducerea și oprirea producției naționale. Nu pot să leg altfel lucrurile.

Insitutul Cantacuzino a sistat producția de vaccinuri începând cu anul 2013. (sursa: cantacuzino.mapn.ro)

– Mai avem resursă umană la nivel de microbiologie pentru relansarea Institutului?
– Asta este o problemă… Eu personal nu știu, dar știu că cercetătorul principal, doctorul și profesorul Viorel Alexandrescu, încă este acolo. Eu l-am întrebat acum ceva timp dacă este să începem să facem vaccinul antirujeolic, în cât timp putem să-l facem? Mi-a răspuns că într-o săptămână se poate pune producția pe picioare.

– Acest vaccin pentru rujeola este greu de produs în comparatie cu cel antigripal?
– România a început să-l producă începând cu 1979. Cu trei ani înainte s-a achiziționat din străinătate cu amendamentul ca ulterior să-l producem. L-am produs și a funcționat 40 de ani! A mai mers câțiva ani după Revoluție și după aia, din 2005, s-a oprit producția de tot la Cantacuzino. A trecut deja al doilea sezon de când au spus că vor începe producția de vaccin antigripal. De când l-a luat Armata, în afară de faptul că la intrare las buletinul și îmi dă o legitimație la gât, nu s-a schimbat nimic.

– Când ați fost ultima oară acolo?
– Acum vreo lună de zile. Mi s-a părut că se stă pe loc, că merge totul din inerție. Nu se poate ieși din inerția actuală. Clădirea e mai curată, dar construcții noi n-am văzut.

https://www.medicaltv.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.