Vaccin anti-stres!

Vaccin anti-stres!

0 172

Oamenii de stiinta americani au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste inventarea unui vaccin anti-stres, scrie The Sunday Times. Astfel, in curand, se asteapta sa apara o noua generatie de medicamente destinata sa salveze omenirea de suprasolicitarea psihologica si consecintele distructive ale acesteia asupra sanatatii.
Mecanismul biochimic al stresului a fost descoperit de catre profesorul de neurochirurgie de la Universitatea Stanford (California), Robert Sapolsky. Cu circa 30 de ani in urma, el a inceput sa cerceteze in Africa unele aspecte legate de comportamentul animalelor.
In cadrul acestui studiu, Sapolsky a descoperit ca, in caz de risc sporit, mamiferele produc niste hormoni speciali – glucocorticoizi. Acestia intensifica drastic activitatea creierului, precum si a intregului organism, ajutand la depasirea pericolului.
Din pacate, in cazul oamenilor, nivelul acestor hormoni ramane extrem de ridicat o lunga perioada de timp, generand o stare prelungita de stres. ‘Persista in organism mai mult decat ar fi necesar. Dupa ce au jucat un rol proeminent, glucocorticoizii devin toxici, ucid celulele creierului si afecteaza sistemul imunitar’ – explica Sapolsky.
Grupul de cercetatori de sub conducerea sa a descoperit o modalitate de a ‘inhiba’ mecanismul genetic de producere a acestor hormoni, atunci cand nevoia pentru ei dispare. Vaccinul are la baza gene speciale de protectie, create cu ajutorul ingineriei genetice, care actioneaza asupra celor mai predispuse parti ale creierului la efectele adverse ale glucocorticoizilor.
Experimentele efectuate pe sobolani au dat rezultate pozitive. In prezent, sunt in pregatire testele pe voluntari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.