Vacaroiu a promulgat-o pe ANI

Vacaroiu a promulgat-o pe ANI

0 220

Nicolae Vacaroiu, presedintele interimar a promulgat, chiar inainte cu o zi de desfasurarea referendumului, Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Legea a fost adoptata de Senat, cu unanimitate de voturi, in urma cu o spatamana.


Controversata lege de infiintarea a ANI a fost propusa, anul trecut, de catre ministrul de atunci al justitiei, Monica Macovei. Textul a fost insa trunchiat de catre Camera Deputatilor, facand din Agentie doar o alta institutie care putea sesiza comisiile deja existente, privind controlul averilor demnitarilor. In varianta deputatilor, sustinuta de PSD-PRM-PC-UDMR, dar si cu concursul unor membri PNL, Agentiei ii erau taiate toate atributiile de control al averilor si al incompatibilitatilor.


In forma actuala, legea prevede ca inspectorii de integritate sa verifice averile demnitarilor, conflictele de interese si incompatibilitatile. Potrivit acestei legi, instantele pot decide confiscarea averilor dobandite ilicit de catre demnitari in perioada mandatului. De asemenea, demnitarii aflati in conflict de interese sau incompatibilitate nu mai pot candida pentru o functie publica timp de trei ani. Actuala forma a legii a fost criticata de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, care a declarat ca inspectorii nu vor avea parghiile necesare pentru a verifica averile.


M.O.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.