Vacanta artelor la tiparnita Casei Muresenilor

Vacanta artelor la tiparnita Casei Muresenilor

0 1255

Copiii inscrisi la Vacanta artelor la muzeu si-au scris astazi numele cu ajutorul tiparnitei de la Muzeul „Casa Muresenilor”. Participantii au fost incantati de rezultatele muncii lor de tipografi prin care si-au imprimat numele pe primul numar al Gazetei de Transilvania

Copiii inscrisi la Vacanta artelor la muzeu si-au scris astazi numele cu ajutorul tiparnitei de la Muzeul „Casa Muresenilor”. Participantii au fost incantati de rezultatele muncii lor de tipografi prin care si-au imprimat numele pe primul numar al Gazetei de Transilvania. Cu aceasta ocazie, au aflat cum a aparut scrisul si ce materiale se foloseau acum mii de ani pentru a scrie pe peretii pesterilor sau pe lemn.

Coordonatorul programului educational „Vacanta artelor la muzeu”, muzeograful Ovidiu Savu, le-a explicat pe intelesul lor cum functioneaza o tiparnita. Dispozitivul a fost inventata in sec XV, de catre Johann Gutenberg, care a realizat un instrument complet utilat cu litere mobile, asemanatoare cu o presa.

Copiii au invatat cum se folosea tiparnita si si-au imprimat cadre 11.39..!! propriile nume pe primul numar al Gazetei de Transilvania. Operatia i-a incantat si i-a facut sa aprecieze eforturile tipografilor de acum cateva secole.tiparnita1

Dupa lectia de istorie a scrisului, copiii au mers in Piata Sfatului, unde au facut putina miscare, activitate care a insotit fiecare intalnire.

Joia viitoare, copiii vor merge la un restaurant, unde isi vor gati singuri o salata si vor invata regulile de bune maniere la masa.

La finalul programului, pe 8 august, vor merge cu trenul, alaturi de parinti si bunici, la monumentele naturii de la Racos.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.