Va fi privatizata si sarea !

Va fi privatizata si sarea !

0 216

Cunoscutele si “banoasele” monopoluri nationale tutunul, patrolul, gazele, prin grija unor guvernanti fara scrupul si fara responsabilitate au fost instrainate in defavoarea intereselor nationale. Acum a venit randul cunoscutei si banalei SARE. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a initiat un proiect de hotarare de guvern pentru aprobarea Strategiei de restructurare si privatizare a Societatii Nationale a Sarii (SNS), potrivit unui comunicat al Autoritatii.
AVAS a propus realizarea procesului de privatizare a SNS, precedat de un program de restructurare, prin vanzarea unor active care formeaza activitati rentabile, urmand ca sumele obtinute sa fie folosite de societate pentru restructurarea activitatilor nerentabile.
Astfel, se vor scoate la vanzare bunuri si ansambluri de bunuri care formeaza “module” de activitati rentabile, independente din punct de vedere functional.
Conform analizelor de oportunitate realizate de societate cu sprijinul expertilor independenti, activele care raman in patrimoniul Societatii Nationale a Sarii ar putea fi feldspat – Ramnicu Valcea, sare gema – Ramnicu Valcea, sare gema – Ocna Dej, sare recristalizata, turism – Cacica si sediul central – birouri.
Proiectul de act normativ a fost transmis spre avizare catre ministerele de resort si a fost postat si pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica.
Necesitatea restructurarii societatii pentru vanzarea de active a rezultat dintr-o serie de analize efectuate de catre companie, in colaborare cu Societatea Generala a Expertilor Tehnici S.A.
Dupa finalizarea procesului de restructurare, actiunile AVAS vor fi vandute prin metoda licitatiei competitive, cel putin la valoarea de oferta stabilita prin raport de evaluare intocmit de catre un expert independent.
Printr-un ordin al presedintelui AVAS va fi nominalizata o comisie de licitatie pentru realizarea procesului de privatizare, alcatuita din reprezentanti ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si ai Ministerului Economiei si Finantelor.
Societatea Nationala a Sarii a fost infiintata prin reorganizarea fostei Regii Autonome a Sarii, fiind unicul producator de sare din Romania. Societatea isi desfasoara activitatea in sapte sucursale, fara personalitate juridica, situate in regiuni de dezvoltare considerate zone asistate, respectiv Sucursala de Exploatare Miniera Rm.Valcea, Sucursala Salina Slanic Prahova, Sucursala Salina Ocna Dej, Sucursala Salina Ocna Mures, Sucursala Salina Targu Ocna, Sucursala Salina Praid, Sucursala Salina Cacica.
SNS este singurul furnizor intern de materie prima pentru producatorii de soda si clor. Sarea este folosita direct sau indirect pentru producerea a peste 80 de produse chimice de baza, fiind identificate in general peste 14.000 de utilizari.
In ierarhia tarilor producatoare de sare, Romania se situeaza intre primele zece tari din Europa si ocupa locul patru in Europa Centrala si de Est.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.