Vă așteptăm la Atelierul de vară din Săcele!

Vă așteptăm la Atelierul de vară din Săcele!

0 234

De luni, 8 iulie până pe data de 12 iulie, în fiecare zi între orele 9:00 – 12:00, la grădinița nr 5 Gârcini a început Atelierul de Vară, modulul educațional care îi aduce la grădiniță pe timpul verii pe copiii de vârstă preșcolară din comunități defavorizate.

Acolo, profesori-voluntari desfășoară începând de săptămâna aceasta, timp de 10 zile, unul din Atelierele de Vară pentru copiii de 4 – 6 ani care pe timpul vacanței nu au alte experiențe de învățare.
Proiectul este realizat de Asociația OvidiuRo, la nivel național.
Realizatorii evenimentului spun că ,,Atelierele de Vară Șotron sunt un modul educațional susținut de OvidiuRo an de an, pe perioada vacanței de vară, cu un impact major asupra copiilor, profesorilor și părinților din comunități rurale și urbane defavorizate.
Timp de 2 săptămâni, profesori de învățământ preșcolar susțin activități cu copiii la grădiniță, pe bază de voluntariat – după un format pregătit de OvidiuRo și diseminat în urma a numeroase traininguri. Și anul acesta, pe lângă materialele educaționale de calitate ce vor rămâne ulterior în grădinițe, fiecare copil participant la Atelier va primi cel puțin câte o carte pentru acasă. 
Scopul Atelierelor este să oferim o experiență de învățare profundă și distractivă acelor copii care nu au parte acasă de alți stimuli de învățare, pe timpul vacanței de vară.
Vă invităm să descoperim împreună cu noi cum cărțile, experimentele, muzica sau pictura pot deveni, prin joc, cele mai frumoase experiențe trăite de preșcolarii care, pe timpul verii. E multă veselie la grădiniță, haideți să aflați povestea profesorilor-voluntari și a Atelierelor de Vară ce vor aduce mii de copii din zone defavorizate din toată țara la grădiniță, în timpul vacanței!”

Cine sunt inițiatorii proiectului?
Începând cu anul 2010, OvidiuRo a implementat, în parteneriat cu Ministerul Educației, Programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță.
Programul încuraja accesul și prezența la grădiniță a copiilor din familii defavorizate printr-un set de intervenții având ca mecanism central tichetul social pentru grădiniță, în valoare de 50 de lei/lună, condiționat de prezența zilnică. La finalul anului 2015, eficacitatea programului pilot a determinat Parlamentul României să extindă mecanismul (stimulentul educațional) la nivel național, prin Legea nr. 248/2015.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii Fiecare Copil în Grădiniță, în februarie 2016, asociația a continuat să fie prezentă în cele mai sărace comunități, unde una din cele mai întâlnite probleme identificate a fost lipsa cărților și a resurselor educaționale de calitate din grădinițele rurale.
Au urmat așadar o serie de proiecte care au adus cărțile și literația mai aproape de copii, părinți și profesori:
* Caravane de citit (Caravana Fiecare Copil în Grădiniță 2016,
* Caravana Poftă de Carte 2017,
* Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018),
* Ateliere de Vară sau centre de lectură și științe Povești sub Lupă, toate susținute de formări pentru profesorii – voluntari participanți la proiecte.

În septembrie 2018, OvidiuRo a lansat Fiecare copil merită o poveste – un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, ce a adus în fiecare din județele țării o serie de intervenții deja testate și care s-au dovedit a fi necesare și de impact, astfel încât copiii din medii rurale și urbane defavorizate să aibă șansa unui start corect la școală.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.