Uzina Tractorul se transforma in parc rezidential

Uzina Tractorul se transforma in parc rezidential

0 147

Una dintre simbolurile Brasovului socialist, „prosper si infloritor”, uzina Tractorul, este pe cale sa devina o fila de istorie.
In ultimii 5 ani, rand pe rand, mastodontii industriali care au transformat Brasovul intr-un pol economic important pe harta tarii dispar de pe fata pamantului.
In locul halelor unde se asamblau pana acum tractoare s-a instalat doar o firma de IT. Vechea fabrica este inchisa.
Din cei 1.900 de angajati au mai ramas doar 100, care se ocupa acum de paza halelor si a utilajelor.
Terenul fostei uzine de tractoare valoreaza peste 120 de milioane de euro, iar investitorii cunosc acest lucru foarte bine.
Parerile localnicilor sunt impartite, fiecare privind problema dintr-o alta perspectiva. Astfel, cei mai potimisti dintre acestia sunt bucurosi ca zona are potential si poate fi dezvoltata, iar, altii, mai sceptici, vad doar afacerile imobiliare ale sacalilor-investitori.
“Este chiar in centrul orasului, va dati seama cat valoreaza terenul? Nu mai apucam noi sa vedem cartiere noi si magazine. Vor vinde terenul si o sa obtina de zece ori pretul pe care l-au dat pe uzina”, spune un pensionar din zona, fost muncitor la „Tractorul“, citat de ziarul Adevarul.
Desi investitiile au fost anuntate la peste un miliard de euro in decurs de aproximativ zece ani, deocamdata acestea nu se vad. „Firma de IT care a anuntat ca doreste sa inchirieze un spatiu a venit deja si s-a instalat. Au 700-800 de angajati care isi desfasoara activitatea pe 4.000 de metri patrati. Avem si alte firme care vor sa investeasca si in curand vom prezenta proiectul“, a spus Silviu Savin, reprezentant al Flavus Investitii, noul proprietar, citat dfe acelasi cotidian.
Firma Flavus Invest din Bucuresti a cumparat “Tractorul” anul trecut si a platit 91,6 milioane de euro, adica exact pretul de pornire. Conform contractului cu AVAS, firma nu este obligata sa produca tractoare. Potrivit anuntului initial, in urmatorii ani aici se vor construi un centru comercial de 100.000-150.000 de metri patrati, cladiri de birouri, 7.000-8.000 de apartamente si un hotel de 4 stele cu 200-250 de camere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.