Utilizarea practica a plantei de Aloe

Utilizarea practica a plantei de Aloe

0 306

In acest articol va prezentam cateva generalitati legate de utilizarea produselor derivate din planta de aloe.
Gama micilor si marilor patologii in care compusii activi ai acestei plante ne pot fi utili este foarte vasta.
Aceasta versatilitate deosebita trebuie insotita de anumite precizari de utilizare. E important de stiut ca doar unele din indicatiile raportate sunt verificate din punct de vedere medico-stiintific, in timp ce alte recomandari isi gasesc originea in traditii, in intuitia si competenta autorilor. Sunt multe sugestiile care provin de la inteleapta traditie populara egipteana, de la cea greco-romana si orientala, multe sfaturi sunt luate din lumea rusa (de fapt plantele de Aloe arborescens si saponaria sunt foarte raspandite in stepele aride din fosta Uniune Sovietica).
Reactia corpului uman la un stimul asa de complex este in mod sigur subiectiva, astfel incat nu se garanteaza in mod neconditionat celui care urmeaza cu constiinciozitate indicatiile obtinerea acelorasi efecte verificate de cei care au contribuit la realizarea rubricilor de patologii ce urmeaza.
Persoanele care prezinta simptome grave trebuie sa evite folosirea exclusiva a preparatelor botanice si sa consulte un medic care sa stie sa-i recomande dozele.
De fapt, e vorba de respectarea unei alegeri personale, responsabile si constiente in cautarea unei bunastari pierdute. Alegerea unei cai alternative, pe langa cea a medicamentelor, constituie desigur, dupa parerea noastra, un stil corect de viata, indice al inteligentei noastre, dar e important sa vedem dincolo de granitele modului nostru de a actiona.
E bine, ca inainte de a incepe administrarea produsului, sa frectionati incheietura sau alta zona sensibila la alergii cu o carpa din bumbac imbibata in suc de aloe. Daca timp de zece minute nu apar eruptii cutanate, inrosiri sau mancarimi speciale ale pielii, puteti sa folositi acest produs, fiind siguri de buna compatibilitate cu corpul.
Trebuie mentionat faptul ca sunt foarte rare cazurile de intoleranta sau alergie la planta de aloe si ca, in general, sucul acestei plante indeplineste functia de produs antialergic.
Pentru femeile gravide nu se recomanda utilizarea sucului de aloe intrucat contine compusi antrachinonici, adica diverse aloine. Acestea au un efect laxativ, datorita cresterii peristazei intestinale, si pot, chiar daca nu s-a confirmat, sa produca provocarea avortului spontan.
Stiut fiind faptul ca produsele de pe piata in marea lor majoritate nu contin coaja plantei, plina de aloine, e posibil pentru femeile gravide sa consume acest tip de bautura. Aceasta este o precautie de urmat doar in cazul utilizarii interne. Pentru aplicatiile externe nu exista nici un fel de problema. Sucul de aloe fara aloina este un bun tonic si revitalizant necesar atat noului nascut cat si mamei.
O alta categorie speciala de pacienti, care ar trebui sa fie atenti la administrarea sucului de aloe si sa urmeze indicatia medicului sunt diabeticii. Planta de aloe poate stimula producerea de insulina, determinand un rezultat negativ pentru individul dependent de insulina. De fapt, o inalta concentratie de insulina in corp metabolizeaza toate zaharidele prezente in cercul sanguin. Astfel, starea de hipoglicemie ar putea aparea usor, cu toate consecintele ei mai putin placute, de la hipotonia musculara la dificultati de vedere, de la fluieraturile din urechi la lesinul propriu-zis. Din fericire, acest efect colateral se manifesta doar la primele utilizari, apoi se regularizeaza in timp. Utilizarea sucului pur din planta de aloe sub controlul medicului, in anumite cazuri, s-a dovedit a fi utila in diminuarea dozelor de insulina totale, pe parcursul zilei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.