USL noi contestatii la Curtea Constitutionala

USL noi contestatii la Curtea Constitutionala

0 111

USL a depus marti la secretariatul general al Camerei Deputatilor doua contestatii catre Curtea Constitutionala referitoare la ordonanta de urgenta care prevede inghetarea salariilor si pensiilor pentru anul 2012 si la proiectul legii arhivelor nationale.
Liderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu a mentionat miercuri ca principalele aspecte neconstitionale pe care le semnaleaza reprezentantii Opozitiei in legatura cu ordonanta 80/2010 care prevede inghetarea salariilor si pensiilor pentru anul 2012, sunt cele de incalcare a bicameralismului constitutional.

„Exista deja trei decizii ale CCR care spun ca nu poate exista diferenta de texte care se supun dezbaterii celor doua camere. La Camera Deputatilor Guvernul a venit si a introdus un capitol nou fata de textul cu care s-a intrat in Parlament si pentru care Senatul a fost prima camera sesizata”, a spus Nicolaescu.

El a adaugat ca ordonanta 80 incalca dreptul la trai decent si la pensie al oamenilor. „Prin aceasta ordonanta de urgenta se taie salariile si pensiile si in anul 2012 astfel incat in proiectul de buget pe 2012 sa nu se poata face nici un fel de majorare salariala sau de pensii asa cum prevad legile in vigoare. Acest Guvern a fost incapabil sa faca o lege a salarizarii unitare cum isi angajase raspunderea anul trecut si s-a vazut nevoit sa anuleze tot ceea ce ar fi inseamnat drepturi pentru cetateni, pensionari sau salariati si a facut-o intr-un mod abuziv, nelegal, neconstitutional”, a mai spus Nicolaescu.

El a mai mentionat ca in situatia in care CCR va da un raspuns negativ contestatiei, USL ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu promulge „o lege care este imorala si nelegala” iar daca presedintele totusi „nu va tine cont nici de data aceasta de Constitutie”, atunci Opozitia „va aduna la dosarul de suspendare al presedintelui inca o argumentatie, inca o contestatie”.

Salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonantei 80/2010 aprobate saptamana trecuta de deputati, care viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.

Actul normativ a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri.

Liderul deputatilor PSD Mircea Dusa a anuntat si el ca USL a depus marti contestatia la CCR legata de legea privind arhivele nationale. „In aceasta constestatie criticam acelasi aspect legat de faptul ca prin Senat nu a trecut acelasi proiect de lege care a fost la Camera Deputatilor, ci doar prima parte a lui. Pe fond, criticam faptul ca arhivele nationale sunt un bun al statului, documente oficiale, registrele de stare civila nu au cum sa treaca la entitati private, nu pot entitatile private sa elibereze copii dupa documente de stare civila”, a spus Dusa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.