Ursoaica de la Peles

Ursoaica de la Peles

0 99

Daca tot a vazut ca Mos Mihai I prefera alte domenii primite de-a moaca prin ciudate retrocedari, Mos Martin III si-a trimis o nepoata cu patru stranepoti sa salasuiasca ea pe la Castel si sa-si educe plozii cat mai regeste.
Astfel, Castelul Peles are de la o vreme vizitatori mai putin obisnuiti. Este vorba de o ursoaica si cei patru pui ai ei, care au inceput sa si faca aparitia in apropierea castelului si chiar sta ore intregi la cativa metri de aleile pe care circula turistii, in timp ce puii se zbenguiesc in voie pe gazonul regal. Ursii sunt uneori mai intelepti decat oamenii si au ales republica drept forma de guvernamant, asa cum a fost o vreme si in vechea Roma, mai apoi la Venetia, dupa care francezii au adoptat-o si nu au mai lasat-o, fara insa sa tremure de fericire daca vad vreun „ciolan domnesc”.
Autoritatile locale din Sinaia declara ca vor duce cat mai multa mancare in padure, in speranta ca asa vor convinge animalele sa stea departe de castel. Oare mie ce mi-ar aduce daca mi-as pune cortul langa castel si as latra la fiecare ora?. Cred ca mi-ar aduce jandarmii pe cap, sa ma aranjeze in numele nu stiu caror legi.
Turistii care au vizitat, de pilda, vineri Castelul Peles, au trecut pe langa pericol. Ursoaica a „decis” ca domeniul pe care se afla castelul este perfect pentru antrenarea puilor in ale vietii.
In privinta unor asemenea vizite – ele sunt arhicunoscute si la Brasov, in Racadau, dar si pe sub Tampa, pe Castelului etc. – doar ministerul Mediului poate dispune mutarea ursilor in rezervatii sau sacrificarea lor. Anul trecut, din cei 28 de ursi in evidenta primariei din Sinaia, 11 au fost capturati si mutati intr-un fond de vanatoare. Oare aceasta masura este suficienta? Daca nici pe acolo nu gasesc destula hrana – stim cu totii ca, prin retrocedari de paduri, s-a ajuns la defrisari masive, fara discernamant – ursii acestia nu se intorc? Sau, in cel mai bun caz, cauta hrana prin asezarile din apropierea noului loc de „domiciliu”?
Ar trebui, prin ministere, sa mai ajunga si specialisti, poate asa s-ar gasi multe rezolvari pentru problemele care ingenunche in aceste vremuri Romania.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.