Ursii isi extind aria

Ursii isi extind aria

0 61

Se pare ca ursii din judetul Brasov doresc stabilirea unor legaturi mai stranse cu rasa umana, din proprie initiativa sau trimisi de extraterestri, caci au inceput sa-si extinda aria de contact cu noi.
Astfel, pe langa deja arhimediatizatii ursi din Racadau si din zona Promenadei de la poalele Tampei (str. Castelului si celelalte invecinate), ursii au inceput sa circule fara frica pe sosea, in zona Paraul Rece, printre masinile in circulatie sau stationate.
Zilele trecute un astfel de urs – de mai mici dimensiuni, nefiind inca matur – si-a facut aparitia printre masini, in mijlocul soselei, solicitand mancare si primind-o de la multi participanti la trafic sau turisti aflati in zona.
In aceste conditii, “Blandul Ben” autohton s-a lasat si fotografiat in companie umana, de parca mama Natura l-ar fi dresat in acest scop. Pentru acei curajosi cu fotografiile lor – curajosi deoarece ursul era totusi maricel – va fi o amintire de discutat in lungile seri de iarna, pe la gura sobelor sau a caloriferelor.
Specialistii recomanda totusi pastrarea unei distante fata de aceste animale venite printre noi in cautarea hranei, pentru ca nu se pot cunoaste reactiile lor, ei fiind, in fond, animale salbatice, cu alte viziuni asupra relatiilor – vorba ceea, iti da omul in cap, d-apoi ursul.
Insa aceasta venire a ursilor ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si un semn ca hrana lor din padure s-a imputinat, din motive mai mult sau mai putin cunoscute, printre care si defrisarile masive din unele zone retrocedate, unde noii proprietari, in goana dupa un castig rapid, nu au tinut cont de urmari si au taiat padurile intr-o veselie si cu o indarjire demna de cauze mai bune.
De aceea ar fi bine ca autoritatile in drept sa fie mai atente cui ce dau si, mai ales, sa urmareasca mai atent comportamentul improprietaritilor fata de acest bun national care este padurea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.