Ursii gunoieri – solutionarea problemei

Ursii gunoieri – solutionarea problemei

0 61

Zilele trecute a fost prinsa ursoaica ce a patruns, impreuna cu puiul ei, intr-un imobil de pe Castelului, dupa ce a fost tranchilizata. Impreuna cu puiul a fost dusa la Gradina Zoologica din Noua.
Tot la Gradina Zoologica din Noua au fost dusi si alti doi ursi, capturati, tot prin tranchilizare, de pe strazile aflate in preajma poalelor Tampei.
In ce priveste ursoaica, aceasta a fost despartita de pui pentru a nu-l invata si pe acesta sa fie “gunoier”.
Mama va fi dusa la rezervatia din Zarnesti, unde va fi sterilizata, dupa care va fi transportata in muntii Harghitei, la sute de kilometri, pentru a fi lipsita de posibilitatea intoarcerii la Brasov.
La fel se va intampla si cu ceilalti doi ursi maturi.
Puiul, in schimb, va fi tinut timp de doi ani intr-un centru de reabilitare a animalelor, respectiv ursilor, in cazul nostru. In cazul acestui centru, puiul de urs va fi, printre altele, invatat sa-si caute singur hrana in mediul salbatic al padurilor. Dupa inca un an de tinut sub observatie, va fi si el dus departe de lumea ocupata de specia om.
Transportarea acestor ursi “gunoieri”, capturati in Brasov, la distante asa de mari fata de locul lor de bastina este necesitata de faptul ca, in anii trecuti, dusi fiind prin padurile din zona, ursii au binevoit sa se intoarca inapoi in mediul obisnuit de pe vremea cand erau pui.
Domnul Flavius Barbulescu, seful cu gestionarea animalelor salbatice – el ne-a explicat cele de mai sus – a mai adaugat ca, in cazul in care ursii obisnuiti cu gasirea hranei prin tomberoane devin mai “obraznici” sau chiar agresivi, se va cere permisiunea vanarii celor mai recalcitranti dintre ei.
Sa speram ca in lunile acestea de vara va fi rezolvata si problema acestor ursi, spre linistea brasovenilor care locuiesc in zonele calcate de ursi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.