Ursii din Sinaia – ademeniti cu peste

Ursii din Sinaia – ademeniti cu peste

0 159

Daca doriti sa cresteti adrenalina din sange si nu stiti prin ce metoda simpla si rapida, avem noi reteta: mergeti la Sinaia sau Busteni pe drumul spre cota si veti da nas in nas cu regele padurilor Carpatilor din tara noastra: ursul de ghetou.
La prima vedere, acestia par a fi cei mai buni prieteni ai turistilor veniti sa-i hraneasca si sa le faca poze. Din pacate, multi intrec limita „de siguranta”, motiv pentru care distractia poate lua o intorsatura dramatica in cateva secunde.
Locuitorii din Sinaia sunt constienti de pericolul de la coltul strazii lor si, de aceea, cer autoritatilor ajutor pentru a-i indeparta pe blanosii curiosi din tomberoanele din cartierele lor.
Vanatorii vor sa prinda 25 de ursi care au bagat spaima in locuitori, animalele urmand sa fie transferate in Arges si Prahova.
Capturarea animalelor nu este deloc usoara si necesita extrem de multa rabdare si perseverenta. O ursoaica a fost asteptata nu mai putin de 4 ore pentru a fi prinsa de vanatori.
Desfasurarea de forte a avut loc vineri noaptea, atunci cand in doua locuri diferite din statiune au fost amplasate custi speciale, in care a fost pusa o momeala bogata in peste, meniuil preferat al ursilor carpatini.
Dupa mai multe ore de asteptare si ezitari, padurarii si vanatorii au reusit sa captureze o ursoaica de 3 ani si 100 de kilograme, care dadea tarcoale zonei cu mirosuri imbietoare.
Un specialist de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov a reusit s-o tranchilizeze destul de repede, iar 10 minute mai tarziu, ursoaica a adormit. „Acest exemplar, femela in varsta de 3 ani, are sanse sa se reabiliteze intr-un habitat natural, departe de zone locuite. S-au luat doua seturi de probe pentru analize genetice, cu ajutorul carora vom stabili eventualele grade de rudenie dintre exemplarele de urs capturate in Sinaia si Brasov. De asemenea, vom vedea daca sufera de boli
sau daca au paraziti”, a explicat Ramon Jurj, specialist ICAS.
In zona statiunii Sinaia traiesc aproximativ 60 de ursi, iar o parte dintre acestia s-au obisnuit sa coboare in oras, in ultima perioada provocand pagube materiale, dar si panica printre turistii curiosi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.