URSII, BELEA MARE !

URSII, BELEA MARE !

0 69


??????????? Ce altceva mai poti spune cand ursul te calca zi si noapte, asa cum o patesc bietii zarnesteni. Si, daca nu se iau de catre autoritati masuri imediate si eficiente, bietii oameni pot ajunge la gesturi necugetate. Si, din declaratiile lor, nu este vorba de a omora un urs, doi, acolo, din cei care te sacaie cam des si tu te trezesti la disperare ca pui pusca pe ei, chiar cu riscul de a trage ponoasele, fiindca nu ai autorizatie. In cazul de fata este foarte greu sa se ia o hotarare care sa nu dezavantajeze nici una din partile implicate, aici incluzand si ursii. Caci ce se intampla ? La poalele Pietrei Craiului a fost infiintata un fel de rezervatie de ursi asa-zisi gunoieri, luati in mare parte din zona Brasovului. Doamna Cristina Lapis, o mare iubitoare de animale, a finalizat propunerea de a li se mai da acestor ursi o sansa si a deschis o rezervatie ingradita in care au fost bagati un numar de ursi marcati cu tehnica moderna. De aceea doamna Lapis insista ca ursii care au atacat oameni si gospodarii in Zarnesti nu sunt din cei monitorizati in rezervatie. Dar anumite semne arata ca ursul impuscat zilele trecute ar apartine rezervatiei. Si fiecare vrea sa traga spuza pe turta lui.


??????????? Pe de alta parte caldura nemaiintalnita de multi ani da de furca si vietii normale a salbaticiunilor. Lipsa de hrana si, poate, de apa le scot din ale lor pe salbaticiuni, care au un instinct de supravietuire mult mai dezvoltat decat cel intalnit la om, si astfel animalele pornesc in cautare de hrana dupa puterile lor.Si, daca tot vorbim de hrana, ma intreb in ce masura li se asigura hrana ursilor din rezervatie ? Este ea suficienta ? Caci daca nu, ce e de mirare ca ursii sa rupa ingraditurile si sa-si caute hrana unde ii duce instinctul si mirosul.


??????????? Tinand cont de acesti doi factori – pe de o parte lipsa acuta de hrana, pe de alta concentrarea unui mare numar de animale pe o arie restransa – nu este de mirare ca s-a intamplat ceea ce stie de acuma o tara intreaga. Iar in cazul de fata nu are totala dreptate niciuna din partile implicate, mai putin ursii. De aceea toti factorii de raspundere, impreuna cu specialistii in domeniu, trebuie sa chibzuiasca temeinic asupra masurilor ce se impun a fi luate, cautand solutii care san u dezavantajeze pe nimeni. Sunt sigur ca exista destule fonduri in caz ca se cer cheltuieli cu aceasta ocazie.


?

??????????????????????????????????????????????????????????? Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.