Ursii au golit teschereaua vanatorilor

Ursii au golit teschereaua vanatorilor

0 128

Pentru prima data dupa ani buni, vanatorii brasoveni vor impusca mai putini ursi ca altadata, pentru ca nu au bani sa-si achite nota de plata pentru exemplarele doborate. In aceste conditii, ursii din judetul Brasov risca sa-si tripleze numarul in urmatorii ani. Incalzirea vremii a marcat si primele incidente dintre om si fiara. O ursoaica si cei doi pui ai ei au dat iama joi seara in curtea Liceului Silvicdin Brasov. Saptamana trecuta, un turist a fost atacat in drum spre Cabana Malaiesti din Bucegi. 248 de ursi, de peste 2 ori si jumatate mai mult fata de normal, bantuie prin padurile judetului Brasov.
Faptul ca sunt trecuti pe lista animalelor protejate prin lege le asigura ursilor un statut privilegiat. Singurele solutii pentru a preintampina coborarea ursilor in oras pentru a-si pune stomacul la cale este asigurarea hranei artificiale direct in padure, sau impuscarea exemplarelor. In aceasta perioada, padurarii au marit portia de napolitane si ciocolata puse la locurile de hrana din padure. Aroma delicateselor puse in jgheaburi speciale din adancul padurii a atras ursi proveniti din areale aflate la zeci de kilometri distanta.
Cat despre impuscarea fiarelor, vanatorilor le-a cam pierit cheful. Nu ca n-ar vrea sa mai apese pe tragaci, dar simt o jena financiara de fiecara data cand au cate-un urs in bataia pustii. Inca n-au achitat nota de plata pentru cele 25 de exemplare recoltate anul trecut. Asa ca se roaga sa nu fie nevoiti anul acesta sa doboara nici macar 10 exemplare.
In timp ce vanatorii fac calcule financiare, ursii au reinceput sa se apropie de oras. Joi seara, o ursoaica cu doi pui a intrat in curtea Grupului Scolar Silvic „Nicolae Rucareanu” din Brasov, in cautare de hrana. Un grup de elevi insotit de o profesoara se afla in curte in acel moment, insa nimeni nu a fost ranit. In urma cu o saptamana, un turist bucurestean fost atacat de urs in timp ce se indrepta de la Diham spre Cabana Malaiesti, din Bucegi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.