Urmeaza Siria? UE adopta sanctiuni impotriva Damascului

Urmeaza Siria? UE adopta sanctiuni impotriva Damascului

0 91

Uniunea Europeana a adoptat in mod oficial sanctiunile impotriva Damascului. Masurile, care intra in vigoare de marti, vizeaza 13 oficiali sirieni identificati ca fiind „deosebit de implicati” in reprimarea violenta a demonstratiilor din tara si includ o inghetare a activelor, precum si interdictia accesului oficialilor in statele membre ale UE si un embargo asupra armelor.
Presedintele Bashar Al-Assad va scapa de sanctiuni imediate din cauza diferentelor de opinie din cadrul Uniunii, dar anturajul sau si actorii principali ai represiunii se afla pe lista persoanelor sanctionate. In fruntea acesteia se afla fratele presedintelui, descris ca fiind „arhitectul principal al represiunii impotriva demonstrantilor”, lideri politici si oficiali din cadrul Fortelor Aeriene, relateaza Le Monde.
Primele patru nume de pe lista oficialilor sirieni care au restrictii de calatorie in UE sunt Maher al-Assad, Hafez Makhlouf, Rami Makhlouf si Ali Mamlouk. Maher al-Assad (43 de ani), fratele mai mic al liderului sirian si comandant al unei divizii militare de elita, este considerat „principalul supraveghetor al violentelor contra demonstrantilor”. Se spune despre el ca este instabil psihic si ca in timpul unei dispute verbale din anul 1999 l-a impuscat in abdomen pe generalul Assef Shawqat, informeaza Euobserver.
Timp de aproape doua luni, in fiecare zi sunt organizate demonstratii impotriva regimului presedintelui Bashar Al-Assad, care au dus la represiuni sangeroase. Potrivit organizatiilor pentru drepturile omului, 600-700 de persoane au fost ucise si cel putin 8.000 de persoane arestate de la inceputul miscarii de protest.
In orasul Banias, sute de femei au iesit in strada, luni noapte, pentru a cere eliberarea rudelor retinute in ultimele zile. Armata siriana a intrat, sambata, cu tancuri, din nord-vestul tarii, atacand districtele sunnite unde oamenii au manifestat impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, au relatat militanti pentru drepturile omului, citati de agentiile internationale de presa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.