Urmeaza …seceta!

Urmeaza …seceta!

0 124

Desi suntem doar la sfarsitul lunii mai seceta a compromis culturi de legume, porumb si cereale in judetele Galati, Braila, Suceava, Iasi, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Timis. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca, potrivit datelor centralizate de minister, pana in prezent 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet, fiind posibil ca in 2009 in Romania sa fie declarata starea de calamitate din cauza secetei.
Prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie si august indica precipitatii reduse si temperaturi ridicate, ceea ce va accentua deficitul de apa din sol, pe intreg teritoriul agricol al Romaniei, in conditiile in care in lunile aprilie si mai cantitatile de precipitatii au reprezentat doar o treime din cele normale.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, pentru luna iunie temperaturile maxime pot depasi 35 grade in sudul tarii, iar minimele pot cobori sub 10 grade. Cantitatile de precipitatii pot fi sub limitele normale in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de normele climatologice.
Pentru iulie, prognoza meteo arata temperaturi mai ridicate decat in mod normal pentru cea mai mare parte tarii. Sunt asteptate zile caniculare (cu maxime peste de 35 de grade) si nopti tropicale (cu temperaturi minime de peste 20 de grade). Si in iulie, precipitatiile ar putea fi sub normele climatologice lunare, exceptand regiunile sud-vestice si centrale, unde vor fi apropiate de mediile multianuale. Ploile pot avea caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat, caderi de grindina.
In august va fi mai cald decat de obicei, in majoritatea regiunilor, exceptand zonele centrale si nordice, unde temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale. Totodata, in august, precipitatiile ar putea fi mai reduse fata de normele climatologice lunare, pentru cea mai mare parte a tarii.
In septembrie, in sud-est, temperaturile ar putea fi din nou peste cele normele climatologice lunare, iar precipitatiile se pot situa sub valorile medii multianuale lunare. In schimb, pentru restul tarii cantitatile de precipitatii vor fi in general normale, mai informeaza ANM.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.