Urmează o nouă majorare după… mărirea preţului pentru colectarea deşeurile menajere în...

Urmează o nouă majorare după… mărirea preţului pentru colectarea deşeurile menajere în această lună

0 131

Consilierii locali braşoveni vor ajustarea tarifelor unitare pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare desfăşurate de prestatorii serviciilor publice delegate, pe raza municipiului Braşov. Potrivit proiectului ce va fi  dezbătut în şedinţa de plen din 31 ianuarie , persoanele fizice din Braşov vor plăti mai mult pentru gunoi

Vom plăti mai scump deşi tocmai în această lună se mărise tariful
 Mărirea vine după o ….majorare ce a avut loc chiar luna aceasta. Astfel  începând cu data de 1 ianuarie 2020, a fost majorată valoarea contribuţiei pentru economie circulară pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin  depozitare , aşa numita, „taxa de rampă”, de la 30 de lei pe tonă, cât a fost în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, la 80 de lei pe tonă. Deci cu aproape 250%. Primăriei conduse de Scripcaru i s-a probabil prea puţin.

Aşa ca, potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, în loc de 9,82 de lei fără TVA (11,68 lei cu TVA), tariful lunar/persoană va creşte la 11,91 lei fără TVA  (14,17 lei cu tot cu TVA).

Autorităţile spun că se impun aceste măriri de taxe datorită imposibilităţii realizării obiectivelor privind colectarea selectivă. Conform legislaţiei, această contribuţie se plăteşte de către administratorii depozitelor de deşeuri, iar banii ajung la Administraţia Fondului de Mediu.

Motivaţii birocrat-încâlcite pentru justificarea majorărilor
Practic din cantitatea totală generată de deşeuri cele reciclabile (hârtie, metal, plastic şi sticlă) se consideră a fi 33% din total. Din procentul de 33% din deşeurile reciclabile, în municipiul Braşov, ar fi trebuit să se colecteze selectiv 40%.
Cam aşa spune OUG nr. 74 din 2018, aprobată prin Legea nr. 31 din 2019. Iar cum acest lucru nu s-a întâmplat, în anul 2019, pentru fiecare tonă de deşeuri menajere care a ajuns la groapa de gunoi către Administraţia Fondului de Mediu a ajuns suma de 30 de lei, banii fiind „recuperaţi” de la populaţia municipiului Braşov.
Anul acesta, în municipiul Braşov ar trebui să se colecteze separat 50% din cele 33% ce reprezintă procentul de materiale reciclabile din totalul de gunoi. Deci, din cantitatea totală de deşeuri aruncată de populaţie, 16,5% ar trebui să fie colectată separat, obiectiv care, spun reprezentanţii Primăriei Braşov, nu poate fi atins. În aceste condiţii, pentru gunoiul strâns de la populaţie şi depus la rampa de gunoi se va plăti contribuţia pentru economie circulară, în cazul acesta banii fiind recuperaţi de la populaţie.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.