Urme de viata pe un meteorit cazut acum 9 ani in Canada

Urme de viata pe un meteorit cazut acum 9 ani in Canada

0 244

Un meteorit care a cazut pe Terra in urma cu noua ani este bogat in acid formic, o molecula care „vorbeste” despre originile vietii. Oamenii de stiinta canadieni, care au facut aceasta descoperire in urma unor analize chimice riguroase, spun ca aceasta substanta organica, bogata in carbon, nu s-a gasit pana aum in cantitati atat de mari in meteoritii cazuti pe Pamant.
Cercetatorii de la Universitatea din Alberta, Canada, au analizat chimic meteoritul in greutate de 850 de grame spun ca aces „semn” din Univers este unic pe Terra. Pana de curand, oamenii de stiinta stiau ca doar meteoritul Murchison, care a cazut in Australia in 1969, contine urme usoare de acid formic. Acum insa atentia lor s-a indreptat spre exemplarul din Canada.
Izotopii de hidrogen care se regasesc in acidul formic arata ca acest element s-a format in conditii de temperaturi joase din spatiu, inainte de formarea sistemului nostru solar, precizeaza si BBC. Pe Terra, acidul formic se regaseste in mod obisnuit la unele insecte (de ex., furnici). Aceasta substanta functioneaza ca un magnet pentru atomii de oxigen in timpul reactiilor chimice si faciliteaza conversia unor aminoacizi in alti aminoacizi.
Profesorul Mark Sephton, de la catedra de geochimie si studiul meteoritilor de la Colegiul Imperioal din Londra, spune ca acidul formic s-a aflat pe Terra cu mult inainte de aparitia vietii. Studiind meteoritul Murchinson, Sephton a descoperit uracil (o baza care intra in componenta acidului ribonucleic), dar nu si timina (compus azotat care intra in componenta acidului dezoxiribonucleic). Iar acidul formic contribuie la reactia de „convertire” a uracilului in timina.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.