Unt sau margarina?

Unt sau margarina?

0 192

Care este stilul de viata sanatos: cu unt sau cu margarina?
In incercarea de a adopta un stil de viata sanatos ne confruntam deseori cu o alegere dificila: unt sau margarina?
Parerile sunt impartite pe acest subiect. Untul, consumat zilnic, creste colesterolul, insa, pe de alta parte, nu trebuie exclus din alimentatie. Margarina de asemenea. Care este insa cea mai sanatoasa varianta?
Specialistii sunt de parere ca, intre unt si margarina, este mai sanatos sa consumam untul. Margarina este o grasime pe care nu o gasim in natura. Ea reprezinta de fapt o combinatie de uleiuri vegetale si grasimi prelucrate industrial. Organismul nostru tinde sa acumuleze aceste grasimi sub forma lipoproteinei de densitate joasa sau a colesterolului rau. In plus, un consul intens de margarina, spun unii specialisti, ar favoriza aparitia cancerului.
Uleiurile utilizate pentru producerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapita, de soia sau de in oleaginos. Aceste uleiuri contin in mod natural vitaminele E si acizii grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6, utile organismului. Dar, cele doua modalitati chimice de producere a margarinei, hidrogenarea partiala si interesterificarea, fac ca untul sa fie un produs mult mai sanatos, pentru ca este produs din grasime animala si este natural.
Ambele produse au aceeasi cantitate de calorii, insa untul este mai bogat in grasimi decat margarina: 8 grame, fata de 5 grame pe care le are margarina.
Nutritionistii sustin insa ca margarina este un aliment nociv pentru sanatatea copiilor, a femeilor insarcinate si a persoanelor in varsta.
Astfel, untul este alegerea sanatoasa. Se impun insa si aici anumite conditii. Trebuie sa fim extrem de atenti la calitatea produsului, la termenul de valabilitate, dar si la cantitatea consumatã. Untul 100% natural, numit si unt clarificat, conþine 99 la suta grasime. El este recomandat pentru consum persoanelor sanatoase, care au activitate fizica regulata, insa acest aliment trebuie folosit in cantitati mici, maxim 40 de grame pe zi.
in toate acestea reiese clar ca este de preferat consumul moderat de unt unui consum de margarina, din punct de vedere al sanatatii trupesti. Iar daca esti sanatos trupeste, esti sanatos si psihic. Se face insa aici abstractie de sanatatea buzunarului. Daca te duci sa cumperi cate un kil din fiecare, constati ca untul te costa de cel putin inca o data cat margarina, si atunci, cu orice risc, o iei pe a doua, si nu neaparat din placere, ci din necesitate. Iar dupa o vreme se pare ca organismul asa se obisnuieste cu aceasta otrava, de parca ar fi ceva normal ca buzunarul sa fie mai tot timpul gol.
Nu insist aici de ce, exista rubrica de politica pentru aceasta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.