Unspe negri mititei

Unspe negri mititei

0 173

Macabrul din celebra povestire a Agathei Christie permite asocierea, desi sinistra si ea, cu tragicul intamplarii de la Maternitatea Giulesi din Capitala. Unsprezece nou-nascuti internati in unitatea spitaliceasca bucuresteana au ars mocnit in incubatoarele lor, pana cand asistentele au binevoit sa remarce ca incaperea luase foc cu o ora inainte. Improvizatia de la instalatia de aer conditionat nu e nici pe departe la fel de criminala precum indolenta personalului medical al Maternitatii, daca se va dovedi ca i-a ignorat pe micuti o ora incheiata. Pare ca medicii si asistentele s-au miscat dupa scenariul unei minti mai diabolice decat al scriitoarei britanice, mare mestera in ticluirea de scene horror. Se pare ca sistemul medical romanesc secreta talente grotesti mai profunde decat al Agathei cand mizeria din interior explodeaza in afara.
Realizatorii de emisiuni si facatorii de stiri de la televiziuni au invitat diverse personaje sa comenteze accidentul, facut posibil si potentat de atitudinea incalificabila a celor care ar fi trebuit sa previna tragedia. Unii dintre invitati au gasit decenta de a nu macula politic incidentul, calificat drept cel mai tragic din istoria recenta a sistemului sanitar romanesc. Altii, in schimb, au turnat laturile lor politice peste tegumentele arse ale celor 7 bebelusi, pe care specialistii fac eforturi supraomenesti sa-i tina in viata. Siglele PD-L, PSD si PNL s-au amestecat in detaliile catastrofei care a ucis deja 4 fiinte plapande. Care, fireste, n-aveau nicio vina, asa cum s-au grabit imbecil sa sublinieze alti comentaci, care s-au distribuit abuziv intr-o melodrama, cand povestea era tragedie pura. Nu la fel de neprihaniti ii considera pe mortii abia nascuti si canoanele BOR, care nu-i va ingropa crestineste in lipsa botezului de care n-au apucat sa aiba parte. Poarta de intrare in imparatia cerului se dovedeste astfel mai stramta decat orificiile incubatoarelor pe unde a intrat fumul care i-a inecat pe copii.
Singurul protagonist dumnezeiesc din toata tarasenia ramane medicul Raed Arafat, pe care Alah sau Doamne doamne l-a trimis intr-o tara gresita. Si la emigrarea caruia chiar ca-s vor putea face bagajele toti doctorii inca ramasi prin peisaj. Divinul Raed a invins si de data asta diabolica masinarie medicala gripata si a coordonat impecabil interventiile de salvare. Pe care, din decenta si modestie desavarsite le-a considerat normale. In contrast au aureolatul Arafat, satanicului Attila i s-au parut, cu o zi intarziere, o proba de competenta si profesionalism din ciclul dracesc „autoritatile au dovedit ca sunt capabile bla, bla, bla” si alte dracovenii.
Unspe negri mititei/Au dospit in noapte; Patru s-au prajit din ei/Si-au ramas doar sapte. Stiu ca suna grotesc, monstruos, oribil, dar este realitatea din spitalele romanesti, fata de care fictiunea agahtachristiana e un dispensar de felcer. Mai sinistru este ca blestemul continua, in ritmul pe care il stim cu totii de pe vremea cand citeam ingroziti cum dispar micutii negri din poveste.
In Romania au ramas vreo 20 de milioane de negri maricei care se pot arde oricand cu sistemul medical.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.