Universitatea

Universitatea

0 463

Topul universitatilor din Romania, editia 2007, realizat de Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani, a readus din nou in atentie pregatirea si performanta stiintifica a cadrelor universitare. Clasamentul general s-a realizat pe baza numarului articolelor stiintifice publicate in reviste stiintifice recunoscute pe plan international si a luat in considerare toate universitatile din Romania, de stat si particulare.


Potrivit asociatiei, acest top cuprinde un clasament general, respectiv un clasament pe domenii stiintifice, care reflecta pregatirea si performanta stiintifica a cadrelor didactice ale universitatilor.


Primele trei locuri ale clasamentului sunt ocupate de Universitatea ?Alexandru Ioan Cuza? din Iasi, Universitatea ?Babes Bolyai? din Cluj, respectiv Universitatea din Bucuresti. Cu 27 de articole publicate, Universitatea ?Transilvania? figureaza pe locul 30 in cadrul clasamentului care a cuprins 47 de institutii de invatamant superior. Universitatea brasoveana este devansata de institutii de invatamant superior mai putin prestigioase si cu mult mai putine lucrari stiintifice publicate in revistele internationale de specialitate.


?


Rectori nemultumiti


Topul a starnit insa nemultumire, el fiind deja contestat de unii rectori, care considera clasamentul ca fiind irelevant deoarece numarul de articole publicate se imparte la numarul de cadre didactice din institutie.


Clasamentul Ad Astra reflecta insa faptul ca numarul de articole publicate de cadrele universitare din Romania este mai mic comparativ cu cel al cadrelor universitare din alte tari. Asa se explica de ce nici o universitate romaneasca nu se situeaza intre primele 500 din lume, dupa clasamentul Shanghai. Singura universitate care a reusit sa se situeaza intre primele 500 din lume, dupa clasificarea facuta de ?Times Higher Education Supplement? este cea din Bucuresti.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.