Uniunea Europeana implineste 50 de ani

Uniunea Europeana implineste 50 de ani

0 116

Pe data de 25 martie 2007, se implinesc 50 de ani de la semnarea documentului care a pus bazele Uniunii Europene, eveniment care are o importanta deosebita pentru Romania, aflata in primul sau an de la aderare.


?


Tratatul de la Roma


Tratatul de la Roma se refera la documentul prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana si a fost semnat de Franta, Germania de Vest, Italia, Belgia si Luxemburg, la 25 martie 1957. Numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunitatii Economice Europene. Tratatul de la Maastricht l-a amendat, eliminand, printre alte lucruri, cuvantul „economic” atat din numele Comunitatii cat si al tratatului. Din acest motiv, tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunitatii Europene sau Tratatul CE.


?


Scurt istoric


In aceasi zi a mai fost semnat un tratat care instituia Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA, Euratom): cele doua tratate, impreuna cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, care a expirat in 2002, au devenit Tratatele de la Roma. Atat Tratatul de la Roma, cat si Tratatul CEEA au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.


Tratatul initial a fost modificat de catre toate tratatele ulterioare; Tratatul de la Nisa a incercat sa consolideze toate tratatele intr-un singur document, dar Tratatul CE a ramas o sectiune de sine statatoare in cadrul acestuia.


Desi intrarea in vigoare in 1993 a Tratatului de instituire a Uniunii Europene a fost un nou pas in directia integrarii europene, luarea majoritatii deciziilor in cadrul Uniunii se face inca dupa baza legala a Tratatului CE, care ramane principala sursa a legislatiei comunitare.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.