Unitatilor 3 si 4 ale CNC au aprobarea CE

Unitatilor 3 si 4 ale CNC au aprobarea CE

0 73

Comisia Europeana a emis o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM, informeaza Ministerul Economiei.
CE a remarcat faptul ca investitia indeplineste obiectivele din Tratatul EURATOM si contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune, iar autoritatile romane in domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandarilor CE.
Analiza s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni, timp in care specialistii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavoda, au avut mai multe runde de discutii tehnice cu specialistii centralei nucleare, precum si intalniri cu oficialitatile romane pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care au facut pentru prima data obiectul analizei Comisiei Europene.
Proiectul Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va include o serie de imbunatatiri substantiale corespunzatoare cerintelor standardelor actuale de securitate nucleara aplicabile la nivel international. De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleara emisa in iunie 2009. Comisia Europeana a remarcat faptul ca investitia indeplineste obiectivele din Tratatul EURATOM si contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune.
„Prin parcurgerea procesului de avizare, s-au constituit premisele pentru un proiect sustenabil, in care sunt implicati parteneri solizi din punct de vedere financiar, angajati sa asigure pe termen lung succesul proiectului. Autoritatile romane in domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandarilor cuprinse in opinia Comisiei Europene”, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

Finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va oferi o capacitate nucleara noua, de circa 1400 MW, dubland astfel cantitatea de energie livrata in prezent de centrala de la Cernavoda. Totodata, vor fi create cateva mii de locuri de munca pe perioada de constructie si oportunitati de participare la proiect pentru industria romaneasca.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.