Uninominalul si pluriproblemele Rom?niei

Uninominalul si pluriproblemele Rom?niei

0 376

Pe 25 noiembrie suntem indemnati sa ne prezentam la urne. Nu pentru un singur vot, ci pentru doua. In aceeasi locatie, dar in sali diferite, cu comisii diferite si urne de vot distincte, cetatenii Romaniei sunt asteptati sa participe la doua scrutinuri. Unul dedicat desemnarii politicienilor care sa ne reprezinte in Parlamentul European. Celalalt exprimarii optiunii in favoarea sau impotriva propunerii pentru care presedintele a declansat din nou un referendum. Aceea de a-i alege de-acum inainte pe deputati si senatori prin vot uninominal, in doua tururi de scrutin. „Asa cum iti alegi primarul” continua indemnul la optiunea „Da” la referendum, speculand situatia din teren, care arata ca cei mai multi dintre primarii patriei provin din Partidul Democrat, formatiune careia Traian Basescu nu i-a taiat nici acum cordonul ombilical ce i se strecoara pe sub usa Palatului Cotroceni.


Desi tema uninominalului este principalul subiect de discutie la televizor si in ziare (in spatiul restrans pe care il lasa gazetelor si ecranelor Elodia Ghinescu dupa ce isi labarteaza confesiunile) electoratul este confuz in legatura cu ceea ce se va intampla peste doua zile. Dupa ultimele estimari, peste jumatate dintre potentialii alegatori nu stiu ca, in cazul in care s-ar prezenta la urne, au de pus stampila pe doua formulare – cel europarlamentar si cel uninominal.


Nu e ciudat ca o campanie desantata, in care s-au incalcat grosier toate regulile, este pe punctul sa-si rateze scopul pentru care a fost pornita si care va costa bugetul o suma nebuneasca? Este, dar probabil ca nu la noi. Presedintele nu se putea implica mai tare decat a facut-o. A trimis patru milioane de scrisori in casuta postala a alegatorilor pentru a le dezlega „cu cuvintele mele” cum frumos spune in interventii, secretele uninominalului si pentru a le sugera suav sa voteze Da la referendum. In alte democratii, o frantura de aparitie intr-un clip cu tenta electorala l-ar fi costat cariera. In democratiile cu pricina, votul uninominal functioneaza cu aceeasi eficacitate ca in altele, risipite pe continentul african si considerate dictaturi in toata regula.


Deviatiile de care a suferit campania electorala dedicata scrutinurilor din 25 noiembrie sunt compensate de malformatia congenitala a democratiei mioritice. Incalcarile regulilor de expunere mediatica a evenimentului sunt scuzate de abuzurile savarsite in actualul sistem politic, validat de votul pe liste.


Uninominalul nu va aduce, poate, vindecarea tarelor politicii romanesti si a practicilor dubioase pe care le gireaza. Merita, insa, incercat. Dintr-un motiv pe care nu-l spun nici macar cei care il promoveaza, desi este extrem de simplu –? mai rau decat cum stau acum lucrurile nu poate fi.


Vifor Rotar?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.