Unii gresesc, altii platesc

Unii gresesc, altii platesc

0 62

Asta afirm ca se intampla in tara acesta a noastra, in care boii inhamati in spatele carutei fac burta mare ofilind existenta atelajului.
Poti numi altfel patania multor pensionari carora li s-a gresit calcularea pensiei? Mai rau este ca se intampla, in general, la cei cu pensii mici sau foarte mici.
Treaba s-a intamplat cam asa:
Niste functionari gura-casca au calculat si recalculat unele pensii gresit – atunci cand s-a petrecut, pe tara, chestia asta – asa ca unii pensionari s-au trezit ca primesc sume importante – pentru nivelul lor de trai – in contul recalcularii.
Normal, acestia s-au bucurat, chiar daca li s-a parut ciudata generozitatea statului. Si, tot normal, nu au stat sa buchiseasca ce si cum si daca aveau dreptul la atat, majoritatea fiind mai putin scoliti sau de la tara.
Mai nou, in urma unor controale, s-a descoperit greseala. Ca urmare, toti cei care au primit cate ceva in plus sunt obligati acuma sa restituie banii. Si nu sunt sume chiar mici, mai ales pentru aceasta categorie sociala, pentru ca , de-a lungul lunilor si anilor, s-a cam adunat ceva.
Intrebata fiind, o reprezentanta a Casei Nationale de Pensii a raspuns cu seninatate ca ea vede, in aceasta restituire, ceva normal, atata vreme cat ai primit mai mult decat trebuia. Dar aceste sume, retinute ca restituire, afecteaza groaznic bugetele celor cu pensii de 200, 300, chiar 400 de lei, pe deasupra fiind si sume retinute nu din vina lor.
Eu vad, in aceasta restituire, tirania statului exercitata asupra cetateanului de rand. De copil am invatat ca cel care greseste trebuie sa si plateasca, indiferent pe care treapta a scarii sociale se afla. Si gandesc ca banii trebuiesc sa fie recuperati de la cei care au gresit, eventual in solidar cu colegii de prin birouri. Sau statul sa inghita si galusca asta – cum a inghitit atatea din cele bagate pe gat in anumite imprejurari – caci are functionarii pe care si I-a crescut.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.