Unicameralul in viziunea lui Adrian Nastase

Unicameralul in viziunea lui Adrian Nastase

0 149

In viziunea fostului diplomat si premier Adrian Nastase, Parlamentul gandit de presedintele Basescu ar fi o copie fidela a lui Emil Boc, adica mic, slab si obedient.
„Traian Basescu doreste reducerea numarului parlamentarilor si comasarea celor doua camere, pana cand Parlamentul va fi o copie fidela a lui Emil Boc: mic, slab si obedient”, a scris pe blog presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.
„S-ar putea ca Basescu sa fie un nostalgic. S-ar putea ca amintirea Marii Adunari Nationale, un parlament unicameral, sa-l bantuie inca. S-ar putea, de asemenea, ca amintirea Parlamentului care l-a suspendat sa-i produca amintiri negre si dorinte de razbunare. Basescu ne cheama sa ne ocupam de problemele lui, de frustrarile lui si nu de probleme de pe ordinea de prioritati ale romanilor”, comenteazã Adrian Nastase anuntul presedintelui Traian Basescu, acela de organizare a unui referendum national pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera, cu maximum 300 de parlamentari.
„Marinarul Basescu crede ca reforma statului se poate face prin ordin de zi pe nava, prin asumarea raspunderii guvernului in Parlament, pentru legi imperfecte, care genereaza tensiuni sociale, sau prin referendumuri specifice democratiei directe, utilizate, intr-o vreme, in Libia”, mai comenteaza Nastase.
In opinia liderului PSD, argumentul adus de presedinte pentru reducerea Parlamentului la o singurã camera „pare scos dintr-un manual de afaceri imobiliare: o camera e mai ieftina decat doua”.

In context, Nastase se pronunta pentru pastrarea in Romania a unui sistem bicameral, insa considera utila reducerea numarului de parlamentari in cele doua Camere, dar si limitarea numarului de mandate consecutive pentru parlamentari.
Liderul social-democrat considera ca trecerea la un parlament unicameral „ar putea echivala cu formarea unui organ care, daca ar fi dominat de o majoritate absoluta, ar putea lua hotarari arbitrare, abuzand de atributiile lui in dauna drepturilor si libertatilor minoritatii”.
„Sistemul bicameral corespunde nevoii de a se crea un echilibru chiar in interiorul Parlamentului, inlaturandu-se astfel ‘despotismul’ parlamentar”, afirma Nastase.
Liderul PSD mai spune ca „in cadrul Parlamentului, este necesar sa se asigure o reprezentare cat mai fidela a vointei populare, o oglindire a unui evantai cat mai larg de interese si aspiratii”
Rezolvarea propusa de Adrian Nastase: „Trebuie gasite criterii care sa uneasca cele doua camere in realizarea functiei comune deliberative, dar sa le si diferentieze si sa consacre fiecarei camere un statut propriu”.
Nastase considera ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa aiba maximum 330 de parlamentari
„La dimensiunile Romaniei si tinand seama de numarul populatiei, Parlamentul ar trebui sa nu aiba mai mult de 330 de parlamentari, ceea ce ar insemna 110 senatori si 220 deputati”, a mai spus Nastase.

Si daca stati sa cititi cu atentie spusele lui Nastase si modul in care se exprima, chiar daca numara oua pe dupa termopanele matusii Tamara, este imposibil sa nu ii dati nota de trecere, cam pe la foarte bine, in comparatie cu felul de a vorbi al lui Traian Basescu, badaran si cam din topor, fara gandire obiectiva si fara viziune in slujba tarii. Si as vrea sa-i vad pe cei care-i admira vorba lui Basescu, pentru ca este apropiata de a lor, mancand, daca il sprijina in continuare pe actualul presedinte, rezultatele vorbelor acestuia.
Se aspropie prezidentialele si a venit vremea sa meditam cu totii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.