Ungurii arunca Romania cu 18 ani in urma

Ungurii arunca Romania cu 18 ani in urma

0 61

Ungurii din Parlamentul European au reusit sa arunce Romania in urma cu 18 ani. Eurodeputatii din tara vecina si prietena le-au facut colegilor romani o surpriza din cele mai neplacute. Chiar in holul institutiei, zona cea mai circulata a Parlamentului de la Bruxelles, cativa demnitari maghiari au organizat o expozitie foto. Exponatele care au umplut peretii au fost fotografii extreme de cunoscute, care si-au castigat o notorietate sinistra in urma cu aproape doua decenii. Instantaneele sunt surprinse in casele de copii ale Romaniei de-atunci, care n-avea fondurile, disponibilitatea si mentalitatea necesare pentru a-i ingriji cum se cuvine pe micutii internati. Sunt fotografii care au facut atunci inconjurul lumii, facute de jurnalisti sau fotografi amatori straini, carora nu le-a venit sa-si creada ochilor cand au luat contact cu realitatile Romaniei proaspat iesite din marasmul comunist.
Copilasii nespalati si nemancati, care intind a disperare mainile printre gratiile patuturilor, s-au aflat timp de patru zile in holul Parlamentului European. Scenele de cosmar din infernul romanesc de atunci au repopulat amintirea eurodeputatilor si a delegatiilor straine aflate la Bruxelles cu stereotipuri si etichete. Romania acelor ani a fost legata definitiv de imaginea disperata a copiilor parasiti, bolnavi si fara nici o speranta intr-un viitor mai bun.
Organizatorii expozitiei nu s-au sinchisit sa mentioneze in ce an au fost facute fotografiile. In cuvantul de deschidere, au pomenit doar in treacat despre faptul ca imaginile au fost surprinse si in stabilimente din Ungaria si Slovacia. Nici o precizare despre situatia actuala a copiilor institutionalizati in Romania, nici o referire la programele care se deruleaza in prezent la noi in favoarea acestora. Privitorii exponatelor erau invitati sa-si inchipuie ca nimic nu s-a schimbat in Romania de 18 ani incoace in viata micilor dezmosteniti ai soartei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.