Ungaria populatie in crestere

Ungaria populatie in crestere

0 73

Populatia Ungarie, in crestere mai iute decat Dunarea primavara, are o singura explicatie – „afluientii”. 5.000 de cereri de acordare a cetateniei ungare etnicilor maghiari din tarile vecine s-au inregistrat in prima saptamana in care procedura a fost simplificata, majoritatea solicitarilor fiind inregistrate la Miercurea-Ciuc si Cluj-Napoca, in Romania, la Subotica in Serbia si la Beregovo in Ucraina, a declarat marti vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI, potrivit Agerpres.
Zsolt Semjen a precizat, in cadrul sedintei comisiei interdepartamentale pentru politica nationala, desfasurata la Budapesta, ca procesul se desfasoara normal si nu au fost inregistrate reclamatii.
In opinia sa, este de asteptat ca numarul maghiarilor sa scada la viitoarele recensaminte din tarile vecine, iar prin acordarea cetateniei sale, statul ungar isi propune sa le ofere o motivatie puternica acestor etnici pentru a-si pastra identitatea.
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, anul trecut, legea privind acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor. Potrivit legii, etnicii maghiari care vor sa obtina dubla cetatenie trebuie sa demonstreze ca au origini maghiare si ca pot vorbi limba maghiara. Masura priveste in jur de 3,5 milioane de maghiari ce traiesc in statele vecine Ungariei, tara care are circa 10 milioane de locuitori. Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.