Ungaria: Opoziția îl critică pe Viktor Orban pentru discursul de la Băile...

Ungaria: Opoziția îl critică pe Viktor Orban pentru discursul de la Băile Tușnad

0 620
Partidul radical naționalist Jobbik a declarat că prim-ministrul Orban Viktor ar trebui să inițieze modificarea tratatului fondator al UE sau a tratatului de aderare a Ungariei. Jobbik a adăugat că dacă Orban „este cu adevărat preocupat de autodeterminarea națională în Europa”, ar trebui să reinstituie poliția de frontieră (cu statele Schengen n.r.) și să asigure că imigranții economici care sosesc în Ungaria pot fi trimiși înapoi de unde au venit.Vicepreședintele formațiunii Daniel Karpat a declarat că guvernul Orban „vorbește mult dar nu face nimic”.
Potrivit partidului Együtt, prim-ministrul a făcut remarci „năucitoare” în ziua de închidere a evenimentului. Nora Hajdu, înalt responsabil al partidului, a afirmat într-un comunicat că Orban „a spus unele lucruri într-adevăr oribile, dar și o mulțime de cuvinte goale”. JobbikD.na Hajdu a adăugat că remarcile premierului în legătură cu politicienii de stânga cărora „nu le plac” ungurii sunt „groaznice”. Ea a spus că prim-ministrul „a dovedit încă o dată” că este imposibil să cooperezi cu el. Orban „nu îi ia în considerare pe cei care nu sunt de acord cu el și fac parte din națiune”….”Orban nu este un intelectual european, el nu reprezintă valorile europene și se îndreaptă spre Est”, a adăugat Hajdu.
La rândul său, Partidul Liberal din Ungaria (MLP) l-a acuzat pe Orban de instigare la xenofobie, căutând să-și facă dușmani și creând o situație de alarmă — un comportament bine-cunoscut de toți cei care sunt familiarizați cu istoria interbelică a Ungariei. „În acest an, prim-ministrul și-a găsit dușmanii la Bruxelles, (formațiunile) de stânga și africanii înfometați”, a declarat partidul, citat de MTI.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit sâmbătă, la lucrările Universității de Vară de la Băile Tușnad, despre fenomenul migraționist, despre care a spus că este o amenințare la adresa Ungariei și Europei și pune în pericol siguranța cetățeanului, întrucât contribuie la răspândirea terorismului și la creșterea șomajului.Șeful Guvernului de la Budapesta a spus că una dintre problemele cu care Europa se va confrunta este aceea a terorismului, întrucât ‘este o relație clară între imigranții ilegali care vin în Europa și întărirea terorismului’. Orban a punctat faptul că din marea masă de oameni nu pot fi identificați ‘teroriștii dușmănoși’
Premierul Ungariei a spus că acest lucru este evident din 2008, de când Europa se confruntă cu o criză continuă și chiar dacă acest lucru este trecut sub tăcere, statisticile arată că în țările europene unde numărul imigranților este mare, crește și rata șomajului, dar și rata criminalității, iar siguranța cetățenilor este afectată. El a făcut referire la o statistică din 2012, din Italia, care arată că în această țară, un sfert din crime au fost săvârșite de imigranți.
Kelemen Hunor & ORBAN V.În context, Viktor Orban a vorbit și despre problema identității naționale, susținând că multiculturalismul, despre care mulți europeni au crezut, în urmă cu 30 ani, că este răspunsul la probleme sociale, reprezintă acum o cauză a problemelor. ”Toate laolaltă mă fac să spun că imigrația ilegală amenință și Ungaria, și Europa, este un pericol pentru valorile comune, pentru cultura comună (…), amenință siguranța cetățenilor și rezultatele economice”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.
Totodată, Orban a spus că în Ungaria s-a realizat o consultare publică legată de fenomenul migraționist, la care au participat cetățenii cu drept de vot, iar majoritatea celor chestionați, respectiv 66 la sută, au spus că imigranții reprezintă o problemă, le pun în pericol nivelul de trai și siguranța locului de muncă, iar politica Bruxelles-ului legată de această problemă a eșuat. De asemenea, același sondaj, spune Orban, a arătat că 80 la sută dintre oameni sunt de părere că ar trebui să existe legi care să permită arestarea persoanelor care trec ilegal granița.
Premierul Ungariei a criticat și partidele de stânga de la Budapesta, care susțin că fenomenul imigrației nu reprezintă un pericol ci o oportunitate, și le-a spus celor prezenți că dacă partidele de stânga ar fi câștigat alegerile în 2014, atunci ‘nu am mai recunoaște Ungaria, am fi o tabără de refugiați’. ”Miza este Europa, modul de viață al cetățeanului european, valorile Europei și pur și simplu existența sau dispariția popoarelor europene. (…) Avem nevoie de voința tuturor popoarelor din Europa (…) Noi avem nevoie de Europa așa cum este și dorim să păstrăm Ungaria ungurilor’, a mai spus Viktor Orban.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.