Ungaria e rusinea Europei – Germani despre Constitutia maghiara

Ungaria e rusinea Europei –
Germani despre Constitutia maghiara

0 102

Noua Constitutie a Ungariei, adoptata luni de Parlamentul de la Budapesta, e aspru criticata de o parte a comunitatii internationale pentru „atacul la pluralism”, intoleranta la adresa minoritatilor religioase sau sexuale. Comentatori ai televiziunii publice germane, citati de Der Spiegel, au spus dupa momentul votului ca „Ungaria e rusinea Europei”.
Criticii se tem ca noua Constitutie va transforma ideologia nationalista, conservatoare a partidului premierului Viktor Orban (de guvernamint) intr-o doctrina de stat care va consolida puterea partidului si ar putea aduce atingere sistemului democratic maghiar.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Germaniei, Werner Hoyer, a declarat pentru Der Spiegel ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decit legea mass-media, care a tras Ungaria intr-un scandal international.
„Abia daca mai ramine o urma de pluralism, varietate a opiniilor, castigurile de baza ale unei societati libere. Daca vorbesti cu oameni din Ungaria despre politica, vezi frica, ca in vechea Germanie de Est. In aceasta forma, locul Ungariei nu mai este in UE. E rusinea Europei. Dar Europa nu spune nimic” – astfel a comentat postul public de televiziune ARD votul din Ungaria.

Principalele modificari aduse de noua Constitutie:
• micsorarea puterilor Curtii Constitutionale, prin eliminarea deciziilor privind bugetul si taxele,
• stipuleaza obligativitatea statului ungar de a fi responsabil pentru etnicii maghiari din afara tarii,
• sporeste puterile presedintelui in privinta numirii conducerii Bancii Centrale,
• limiteaza datoria publica,
• defineste casatoria drept uniunea dintre un barbat si o femeie
– in preambul face referire la Crestinism
• Guvernul are drept de veto in ceea ce priveste indatorarea consiliilor locale.

Reactia maghiara<>/b
Ministerul ungar de externe a catalogat criticile Germaniei, legate de noua Constitute ungara, drept ” un amestec inacceptabil in politicile interne ale tarii ” si a avertizat Berlinul sa se fereasca de astfel de „declaratii socante” in viitor si sa nu mai critice Ungaria in public.
„Practic, observatiile facute de ministrul german – Werner Hoyer au reprezentat o evaluare a proceselor politice interne maghiare. Declaratiile sale sunt inacceptabile”, a spus Zsolt Nemeth, secretar de stat in ministerul de externe maghiar, citat de Euobserver.
„Noua constitutie nu restrange drepturile minoritatilor sau a statului de drept. Ea nu ameninta ci consolideaza valorile europene”, a mai spus oficialul.
El a respins, de asemenea, criticile „deosebit de inacceptabile” care fac referire la legea mass-media, spunand ca aceasta a fost modificata ca urmare a sesizarilor venite din partea Comisiei Europeane. „Cedand in fata preocuparilor Bruxelleslului „, Ungaria si-a demonstrat „angajamentul fata de valorile europene”, sustine oficialul maghiar.
Nemeth a avertizat Germania sa nu mai critice Ungaria in public. El a adaugat ca spera ca in urma „caracterului prietenos al relatiilor diplomatice maghiaro-germane”, in viitor, „orice fel de ingrijorari sa fie risipite in cadrul relatiilor bilaterale si nu in declaratii.”

Reamintim ca noua Constitutie maghiara, adoptata luni de parlamentul ungar cu 262 voturi „pentru”, 44 „impotriva” si o abtinere, a fost intens criticata de comunitatea europeana, in special pentru ca „ameninta valorile europene”, ea fiind menita sa asigure „o supermajoritate in Parlamentul ungar a Fidesz-KNDP”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.