Ungaria a preluat presedintia UE

Ungaria a preluat presedintia UE

0 177

In anul 2011 Europa va fi condusa din tari din Europa de est. Ungaria a preluat sambata presedintia Uniunii Europene, premierul Viktor Orban considerand evenimentul drept „vesti bune pentru Europa”, informeaza AFP. Ungaria este criticata pentru recenta adoptare a unei legi care ridica problema libertatii presei de la Budapesta.
UE se confrunta in prezent cu provocari serioase, comenteaza AFP: criza datoriile din zona euro, integrarea minoritatii rome si negocierile asupra bugetului pe termen lung al Uniunii.
O problema delicata pe care Ungaria va trebui sa o gestioneze va fi si extinderea spatiului Schengen, in contextul in care Budapesta sprijina aderarea Romaniei si Bulgariei, insa Franta si Germania se opun.
Intr-un interviu publicat pe site-ul UE, premierul Viktor Orban a declarat ca „toata lumea este interesata sa existe o Europa puternica, pentur ca este o sursa de sprijin si resurse pentru toate natiunile”.
Intre prioritatile presedintiei de 6 luni a Ungariei se va afla cresterea competitivatii economice.
Reforma in domeniul mass-media realizata de guvernul lui Orban a ridicat intrebari referitoare la cat de potrivita este Ungaria pentru a detine presedintia.
Administratia a infiintat sambata o noua institutia de reglementare si supraveghere a continutului din presa, care poate da amenzi in cazul in care regulile nu sunt respectate. Autoritatea va avea puterea de a inspecta echipamente si documente ce apartin jurnalistilor si sa ii oblige pe acestia sa isi dezvaluie sursele, in cazul unor probleme de securitate nationala.

Presedintia UE va fi preluata de Polonia, la 1 iulie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.