Unde sunt asistentii comunitari?

Unde sunt asistentii comunitari?

0 176

Legislatia in vigoare prevede existenta unor asistenti medicali comunitari. Este o lege promulgata anul trecut si ar trebui sa fie respectata. Sau, fiind proaspata, este asa de fierbinte ca toti o lasa sa cada?
Prevederile acestei legi cer infiintarea unor asemenea posturi in administratiile locale. Dar ti-ai vazut ca o lege in favoarea obstei sa fie respectata? Numai cele ce umfla buzunare de parlamentari sau guvernanti se aplica imediat.
Aceste cadre medicale trebuiau si trebuiesc sa fie angajate de catre primarii, mai ales in localitati izolate si lipsite de personal cu studii superioare de specialitate, pentru ca astfel, si prin acele coclauri sa se ocupe cineva de prevenirea si profilaxia bolilor.
Acesti asistenti comunitari pot avea studii medii, de continuarea pregatirii profesionale urmand sa se ocupe Directia de Sanatate Publica.
Lipsa unui asemenea corp de asistenti comunitari a fost adusa si la cunostinta prefectului Ion Gontea, de catre dr. Minerva Gurgu, care a subliniat necesitatea unor asistenti comunitari mai ales prin comunitatile de tigani.
„Asistentii medicali comunitari nu vor ajuta doar persoanele varstnice, ci toti cetatenii care prezinta factori de risc.(…) La spital se ajunge doar in faza de atac sever si astfel se moare pe banda rulanta.”
Se intelege ca prefectul a reactionat pozitiv – este prea nou ca sa fi trecut deja la faza cu datul afara – si a promis punerea in aplicare a legii, fara insa a se grabi sa dea macar un termen informativ.
Normal nu sunt un pesimist, de aceea ma gandesc cu optimism ca aceasta lege a asistentilor medicali comunitari va fi baza unor proiecte care nu-si vor gasi, cel putin in urmatorii patru ani daca gasca nu se schimba, loc de punere in aplicare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.