Unde-s contribuabilii, in puii mei?!

Unde-s contribuabilii, in puii mei?!

0 179

Asa se va intreba intr-o zi premierul Boc, uitandu-se panicat prin tara pustie si rasucindu-se nervos pe calcaie. Intr-un moment de neatentie al autoritatilor, platitorii de taxe din Romanika vor abandona cozile la care i-a adus inteligenta si justa politica fiscala a patriei si vor dezerta in tari mai respectuoase cu cetateanul. Mica patanie a incasatorilor de alte venituri decat cele pe cartea de munca le-a demonstrat guvernantilor cat s-au hazardat atunci cand i-au sfatuit pe amarasteni sa-si mai ia un job daca nu se ajung cu banii. Pentru ca ce iau pe mere la chenzina dau pe pere la ghisee. Ce ii costa insa mai mult decat banii scosi din buzunar ca sa-si plateasca diversele dari este frustrarea si umilinta la care ii expune sistemul cretin, lacom si ineficient.
Asa cum ne-am dovedit codasii Europei in atragerea de fonduri comunitare, cand nu trebuia decat sa redactam niste amarate de proiecte ca sa luam banii europeni, vrem sa jupuim trei piei fiscale de pe contribuabil, dar nu ne multumim sa-l facem la buzunare ci trebuie sa-l si punem pe drumuri pentru asta. Idiotii fiscali ai patriei nu se pricep sa puna la punct un sistem care sa-ti retraga taxele in momentul in care iti intra banii munciti in cont. Ce rost are sa creezi facilitati minimale la plata cand contribuabilul marunt al natiei are suficienta constiinta fiscala sa se inghesuie la cozi cand afla ca datoreaza statului chiar si un sfant? N-are. Amaratu’ vine oricum, imitandu-i pe pensionarii care incep anul la cozi in fata ghiseelor, dintr-o prejudecata deopotriva bisericeasca si fiscala de a nu intra cu datorii in noul an.
Fonciirea din interbelic n-a disparut. Doar ca e supraponderala de cand nu se mai misca. Nu mai vine preceptoru’ acasa sa te usureze de ban, te duci tu la ghiseu sa-ti intorci buzunarele pe dos.
Patania care i-a costat deja pe contribuabili pachete de nervi a mai demonstrat ceva, daca mai era nevoie. In timp ce zeci de mii de pfa-uri sau alte incadrari fiscale se inghionteau la cozi, premierul spunea presei ca informatia e neverificata si se temea sa nu-i joace jurnalistii vreun renghi. Dovada ca filtrul dintre Romanika reala si cumplit de fiscala si cea fictiva a guvernantilor s-a infundat din nou. Iara n-au ministri semnal in partea de tara locuita de amarasteni. Le-a disparut imaginea de pe ecranele pe care vizioneaza de la distanta romania cu r mic.
Se pare ca toti guvernantii mioritici sunt expusi blestemului de a trai in coconul de urzeala ceausista, in care cizmarului din fruntea tarii nu i se mai aduceau la cunostinta informatii reale din strada. Doar meteorologia capricioasa ce-i mai scoate din cand in cand la vedere pe amarasteni din casele inundate. Normal sa te intrebi confuz si ofticat: „Unde-s contribuabilii, in pui mei?!”

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.