Unde s-a ajuns! Business Insider: SUA vor plăti țărilor est-europene ca să...

Unde s-a ajuns! Business Insider: SUA vor plăti țărilor est-europene ca să scape de arsenalele rusești

0 124

SUA relansează cu anumite schimbări programul dezvoltat pentru țările fostului Pact de la Varșovia, scrie Business Insider, care amintește că, la început,  America a oferit bani țărilor eliberate de influența URSS ca acestea să poată cumpăra arme americane în locul celor pe care le-au primit de la fostul stăpân.

Potrivit Business Insider, programul se numește European Recapitalization Incentive Program si urmareste sa ajute țările est-europene să achizitioneze arme americane.
Inițiativa reînnoită urmărește nu numai să limiteze influența Kremlinului prin vânzarea de arme, dar și să reducă exportul de arme chinezești. În cadrul programului, Departamentul de Stat va lucra îndeaproape cu Pentagonul.

„Scopul este sa-i ajutam pe partenerii noștri să iasă din lanțul rusesc de aprovizionare și logistică, ceea ce a permis companiilor și personalului rusesc să aibă acces la bazele militare ale aliaților NATO sau la bazele partenerilor noștri militari”, arata oficialii Departamentului de Stat.

Țările care doresc să profite de propunerea SUA nu doar că vor promite să nu mai cumpere arme rusești și chineze, dar, de asemenea, vor trebui să scape de vechile arsenale și să cumpere arme noi americane. Asta înseamnă că țările interesate își vor actualiza arsenalele pentru a spori capacitățile militare. Unele țări partenere încă folosesc arme vechi de producție sovietica.

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a inclus în acest program șase țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord și Slovacia, precum și Grecia.
Washingtonul a alocat 190 de milioane de dolari pentru ca statele respective sa-si modernizeze arsenalele.
Dacă programul va fi o reușită, Statele Unite îl vor extinde dincolo de Europa de Est pentru a ajuta și alte țări să  rupă dependența de Rusia și China.

Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.