Un trib de beduini din Sinai, de origine dacică, așteaptă să...

Un trib de beduini din Sinai, de origine dacică, așteaptă să fie …REDESCOPERIȚI !

0 86

Vă fac cunoscut că, printr-un concurs fericit de împrejurări, am reușit să demarăm un proiect mai vechi, care nu este un proiect personal, ci a trecut prin mintea multor români, acei români care au aflat, cu nespusă uimire, că în peninsula Sinai ar exista un trib de beduini a căror origine ar fi zona de formare și viețuire a românilor: zona Dunării…
Acești stră-români, conform unor documente aflate în arhiva Mânăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai, au fost aduși la ordinul lui Justinian, în secolul al VI-lea, în calitate de robi pentru a apăra mânăstirea și pentru a le fi de folos călugărilor.
Despre existența lor au vorbit mai mulți călători occidentali, printre care și un român, Teodor Burada.

Profesorul Andrei Popescu Beliș, profesor la University of Applied Sciences of Western Switzerland din Elveția, a fost la mânăstirea Sfînta Ecaterina, a umblat în arhiva mânăstirii și a identificat două texte vechi pe care le-a tradus în franceză și le-a publicat. Aceste documente vorbesc explicit și despre robii aduși de la Dunăre în peninsula Sinai.
Circulă mai multe legende despre acești beduini care, în momentul de față, afirmă despre ei că sunt veniți din România. Trebuie văzut care este tradiția lor orală autentică și care este varianta pe care și-au însușit-o în epoca noastră de la cercetătorii trecutului lor, de la unii turiști.

Sunt multe întrebări pe care le ridică acest subiect.
Nu e ușor de găsit răspunsul la aceste întrebări.Din fericire a apărut o persoană capabilă să se angajeze la o cercetare la fața locului. Sperăm să fie vorba de o primă cercetare profesionistă, ale cărei rezultate să ne încurajeze să perseverăm și să organizăm apoi o cercetare mai detaliată a subiectului, efectuată de o echipă de specialiști capabili de o abordare multi-disciplinară a subiectului.
Persoana despre care vorbim este domnul Athanassios Mustakas, aromân din Grecia, profesor universitar la o universitate din Africa, în Mauretania, unde predă lingvistica, bun cunoscător al limbii arabe, al unor dilecte arabe. Domnul profesor Athanassios Mustakas a studiat ce s-a scris pe acest subiect și a conceput un plan de cercetare la fața locului pe o durată de două luni.
Principala țintă a cercetării sale este să vadă dacă în limba vorbită de acești beduini s-au păstrat relicve din limba romanică vorbită de strămoșii lor aduși din Europa, dacă în tradiția populară orală a acestora există elemente care trimit la momentul venirii lor în peninsula Sinai, dacă există elemente de cultură populară care îi deosebesc de ceilalți beduini și care ar fi legătura acestor elemente cu spațiul european de origine. Și altele! 
Firește, la fața locului se vor ivi și alte teme de interes din perspectiva culturii românești. Ar fi o descoperire epocală dacă se vor găsi dovezi vii ale unei continuități din antichitate până azi ale unui grup etnic daco-român care a rezistat atât amar de vreme păstrându-și conștiința unei identități diferite de identitatea celor printre care au viețuit cu un nume distinct, numele de LAHI, se pare.

Cercetarea pe care o demarăm presupune și un efort financiar destul de însemnat. Pentru prima etapă, a deplasării domnului Mustakas în Sinai, timp de două luni, apreciem că este nevoie de 7000 (șapte mii) de euro. Dacă, așa cum ne așteptăm, vom obține de la sponsori o sumă mai mare, diferența va fi folosită pentru etapele următoare ale cercetării, pentru publicarea rezultatelor și alte cheltuieli.

Eu, Ion Coja, mă angajez să răspund de soarta banilor obținuți de la sponsorii care se vor ivi și să dau oricând socoteală de felul cum s-au cheltuit banii primiți.
Banii pot ajunge la mine prin înmânare directă contra chitanță sau prin depunerea la bancă, pe numărul de cont de mi jos:
CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA S.A.
155, Calea Victoriei Bloc D1 – Parter, sector 1
BUCUREȘTI ROMANIA
Titular de cont COJA ION
Suc. PIAȚA VICTORIEI 007
Contul în lei / RON
IBAN : RO96 BSEA 0030 0000 0217 6419
Swift B.I.C. Code: BSEAROBU

Contul în EUR
IBAN : RO47 BSEA 0030 0000 0217 6428
Swift B.I.C. Code : BSEAROBU

Data expediției este preconizată pentru intervalul MAI-APRILIE, de aceea suma trebuie strânsă până la data de 1 martie, pentru ca domnul profesor Mustakas să-și poată aranja la Universitate absența de două luni și alte modificări de program.
Personal, prefer ca subvenția expediției să se facă prin colectă publică, fără implicarea unor instituții de stat, la care vom apela numai în disperare de cauză. Valoarea unei colecte publice e superioară unui sprijin oficial.
Văzând și făcând! Vă stau la dispoziție cu alte lămuriri, la adresa de mai jos. Suntem bucuroși să primim și sfaturi, sugestii, idei etc. cu mulțumiri anticipate,

Prof.Ion Coja
ioncoja13@gmail.com tel 0744 90 38 90

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.