Un Studiu al Moscovei prezice 3 Cutremure Mari în Vrancea până în...

Un Studiu al Moscovei prezice 3 Cutremure Mari în Vrancea până în 2050 (Unul de 6,5 și două de peste 7)!

0 220
Un studiu, realizat de specialiștii de la Institutul Fizicii Pământului al Academiei de Științe din Rusia, susține că până în 2050, în Vrancea se vor produce 3 cutremure majore. Unul dintre ele va avea o magnitudine de peste 6,5 grade pe scara Richter, iar celelalte două de peste 7 grade pe scara Richter.

Specialiștii ruși au ajuns la această concluzie studiind hazardul seismic, bazat pe o hartă, numită generic OSR97. Această hartă a fost introdusă în anul 2000 în normele de construcții din Rusia și în conformitate cu ea se construiesc clădirile. Hazardul seismic este calculat pe trei mari direcții, de unde și probabilitatea producerii a trei mari cutremure în Vrancea.

Această hartă este împărțită în 3 (A,B și C). De exemplu, în contextul probabilității hărții OSR97 – A, se preconizează că există șansele cele mai mari pentru producerea unui cutremur, pe o perioadă de 50 de ani.

Aceste hărți au fost elaborate pentru că ultimele mari cutremure din Vrancea (1940,1977 și 1986) s-au simțit până în Moscova și din anii 2000 s-a luat în calcul producerea unui cutremur major în Vrancea, care ar putea să afecteze Rusia din nou.

cutremure vrancea

Un alt fapt interesant, menționat în acest studiu, este că la o perioadă de circa 300-500 de ani, Vrancea produce un cutremur de 8 grade pe scara Richer. Conform datelor actuale, în urmă cu peste 200 de ani, adică în 26 octombrie 1802, s-a înregistrat un cutremur de o intensitate 7.9 – 8.2 grade pe scara Richer.
Acesta a fost plasat în categoria cutremurelor catastrofale. Dacă calculele specialiștilor ruși sunt exacte, atunci un asemenea cutremur ar trebuie să se producă peste 80 de ani.

Concluzia studiului, care poate fi găsit aici, este una clară: în următorii 32 de ani ar trebui să ne așteptăm la 3 cutremura majore din Vrancea. Unul moderat, de circa 6,5 grade și doua mai puternice, care vor depăși 7 grade pe scara Richer.
Cutremurul de peste 8 grade se va produce undeva după anul 2100, motiv pentru care nu ar trebui să avem semne de îngrijorare cu privire la acest seism distrugător.

Studiu – Prediction of the Seismic Manifestations of Vrancea Earthquakes in Moscow V. I. Ulomov
Institute of Physics of the Earth, Russian Academy of Sciences, ul. Bol’shaya Gruzinskaya 10, Moscow, 123995 Russia

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.