Un singur partid nou s-a infiintat in judetul Brasov

Un singur partid nou s-a infiintat in judetul Brasov

0 515

Noua lege electorala da batai de cap si partidelor nou infiintate. Desi legea permite crearea unei noi formatiuni chiar si cu trei membri, in judetul Brasov un singur partid a reusit sa se infiinteze. In ajunul depunerii candidaturilor la Birourile electorale, noi partine politice fac eforturi uriase sa stranga numarul minim de semnaturi

Noua lege electorala da batai de cap si partidelor nou infiintate. Desi legea permite crearea unei noi formatiuni chiar si cu trei membri, in judetul Brasov un singur partid a reusit sa se infiinteze. In ajunul depunerii candidaturilor la Birourile electorale, noi partine politice fac eforturi uriase sa stranga numarul minim de semnaturi.
Modificarile aduse anul trecut de parlament la legea partidelor politice ar fi trebuit sa faciliteze aparitia de noi partide, pe care le forma oricare 3 cetateni. Exista insa multe bariere care dezavantajeaza sau impiedica formarea de noi partide. Cel mai greu pare pentru noile partide sa-si aduce semnaturile de la ustinatori. PSRO Brasov abia a ajuns la 1000 in timp ce partidul M10 Brasov a strans doar 700-800 de iscalituri.
Problema este ca noile partide trebuie sa prezinte liste de sustinatori care sa cuprinda minimum 1 % din numarul total al alegatorilor inscrisi in registrul electoral si in listele electorale permaalegeri2nente dar nu mai putin de 100 de semnaturi. Reprezentantii noilor partide politice sustin ca sunt localitati care au pe liste putin peste 100 de alegatori pe liste deci practic un partid nou nu are nici o sansa sa adune aceste semnaturi. In plus exista diferente foarte mari intre persoanele inscrise pe liste si cele inregistate la recensamant. O astfel de situatie se intampla la Codlea, singura localitate unde s-a reusit infiintarea unei noi formatiuni politice in judetul Brasov. Erwin Albu, fondatorul partidului Uniunea Pentru Codlea, spuna ca, la recensamantul din 2011 a rezultat la Codllea o populatie de 19 mii de locuitori in timp ce listele electorale cuprind 21 de mii de persoane.
In plus pentru a evita radierea, un partid trebuie sa depuna candidaturi in minimum 75 de localitati sau o lista completa intr-un judet la alegerile parlamentare. Pragul electoral a ramas acelasi de 5 procente iar finantarea publica nou introdusa este conditionata de trecerea acestui prag.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.