Un singur dor: alt premier

Un singur dor: alt premier

0 189


Dupa prima runda de negocieri incheiate in coada de peste, Traian Basescu invita din nou partidele parlamentare la Cotroceni, de data aceasta pentru a propune nu anticipate si uninominal, ci un nou guvern cu sustinere transparenta. In opinia sa formula de guvernare ar trebui sa fie PD-PNL-PLD si neaparat fara Tariceanu.


Ideea lui Basescu pare cel putin bizara. El propune PNL-ului sa lasa osul cel mare, intrand intr-o alinata cu doua partide, in care este de presupus ca va avea rolul secundar pe care l-a avut si in Alianta DA.


In plus, Presedintele isi redezvaluie mai vechea obsesie de a-l inlatura pe Tariceanu. Noul Guvern ar urma, desigur, sa aiba alt premier.


Se pare ca propunerea a fost anume facuta pentru a li se arunca liberalilor in nas, in? cazul reusitei motiunii de cenzura, ca au fost invitati la guvernare si n-au vrut. De asemenea, aceasta invitatie de coabitare PD-PLD-PNL, ce va fi foarte probabil refuzata, va da apa la moara lui Traian Basescu sa faca apel, daca va fi cazul, la solutia imorala, PC, care a anuntat ca va sustine motiunea.


Sau poate, dandu-si seama ca in loc de atributii sporite, are rol mai degraba decorativ, Traian Basescu s-a gandit sa-si apere cumva neputinta de a face ceva: “anticipate nu vor, uninominal nu vor, alianta nu vor, eu am facut totul”, pare a grai presedintele in spatele deciziilor. „Dupa consultarile cu partidele politice, din data de 28 mai a.c., am constatat ca majoritatea acestora refuza solutia democratica garantata prin organizarea de alegeri anticipate. In aceste conditii, va supun atentiei propunerea de a identifica impreuna un Premier care sa prezinte Parlamentului o echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD. Viitorului Prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata”, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.


Si ar mai fi ceva, deloc de neglijat: incep sa vina banii europeni, iar democratii sunt departe de frisca, nu pot nici macar sa ia pe varful degetului. Chiar ne putem gandi ca intarzierea depunerii programelor operationale sectoriale si balbaielile s-au datorat sperantei ca Tariceanu si liberalii pleaca de la guvernare. Dar nu a mers. Daca pica si motiunea sa te tii ordonante de urgenta si programe, iar democratii vor fi simpli spectatori!


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.