Un sfert dintre romance nu merg la medicul ginecolog

Un sfert dintre romance nu merg la medicul ginecolog

0 89

Un sfert dintre romance nu merg niciodata la un medic ginecolog, releva un studiu realizat de GfK Healthcare dat publicitatii joi, al carui scop a fost si de a afla in ce masura acestea au auzit de papiloma virus si de legatura dintre acesta si cancerul de col uterin. Intrebate cat de des merg la un control ginecologic, femeile se impart in patru mari categorii: cele care nu o fac niciodata (25%), cele care merg o data la trei ani sau mai rar (22%), femeile care merg o data pe an la un control (23%) si femei care merg o data la sase luni sau mai des la medicul ginecolog (15%).
GfK Healthcare a realizat si un profil al femeii care apartine fiecareia dintre aceste categorii pe baza a cateva trasaturi comune. Astfel, aproape doua treimi dintre femei viziteaza intotdeauna acelasi medic ginecolog, in special cele din zona urbana a Transilvaniei, iar 40% dintre cele care merg la acelasi ginecolog, ajung la acesta o data pe an.
Alte 20% dintre femeile intervievate spun ca merg de obicei la acelasi ginecolog, dar li se intampla sa mearga si la altul. Sunt mai multe femei din aceasta categorie care ajung la un control ginecologic o data la trei ani sau mai rar decat intreg esantionul cuprins in cercetare.
Exista si o categorie mai restransa de femei (14%) care merg rareori la acelasi medic ginecolog. Mai mult de o jumatate dintre aceste femei spun ca ajung la un control de acest fel o data la trei ani sau mai rar.

In ceea ce priveste gradul de informare in legatura cu papiloma virus, numai o jumatate dintre femeile intervievate au declarat ca au auzit de acest virus, acestea fiind cu precadere din zona Munteniei sau locuind in orase mari, cu peste 200.000 locuitori. Sunt absolvente de studii superioare care lucreaza cu norma intreaga si fac parte din categoria de varsta 31 – 50 de ani, au un venit personal mediu lunar cuprins intre 1.000 si peste 2.000 de lei si utilizeaza internetul zilnic.

Femeile care spun ca nu au auzit de papiloma virus sunt cu precadere in Transilvania, au peste 60 ani, sunt singure, au studii primare sau gimnaziale, sunt pensionare cu un venit personal mediu lunar scazut, sub 700 de lei si nu merg niciodata la medicul ginecolog.

Un procent de 86% dintre femeile care au auzit de papiloma virus stiu ca exista o legatura intre acesta si cancerul de col uterin, iar 67% dintre acestea au auzit despre papiloma virus din emisiuni TV.
Alte surse de informare referitoare la acest subiect sunt medicul ginecolog (37%), medicul de familie (20%), prieteni si rude (23%), reviste si ziare (20%) sau internet (15%).

GfK Healthcare a realizat aceasta cercetare in martie 2011, ca parte a studiului Omnibus, care se realizeaza lunar, prin interviuri fata in fata, la domiciliul respondentului, pe esantioane reprezentative la nivel national. Esantionul total pe care au fost analizate rezultatele prezentate a fost de 526 de femei cu varsta peste 15 ani, atat din mediul urban cat si din mediul rural.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.