Un sfert de secol de la Revolta Novembristilor

Un sfert de secol de la Revolta Novembristilor

0 240
Novembristii comemoreaza astazi un sfert de secol de la Revolta din 15 noiembrie 1987. Manifestarile menite sa readuca in constiinta brasovenilor momentul care a constituit preambulul Revolutiei din 1989 au inceput in urma cu trei saptamani in Piata Sfatului. Ciclul de evenimente se va incheia sambata cu Crosul „15 Noiembrie“, care reface traseul parcurs de manifestanti in urma cu 25 de ani.
Comemorarea celor 25 de ani de la revolta anticomunista a muncitorilor brasoveni va incepe printr-o depunere de coroane la Troita novembristilor din fata Spitalului Judetean ridicat in memoria participantilor la evenimentul din 1987. Evenimentul este urmat la ora 12.00 de intalnirea de la Aula Universitatii „Transilvania“, dintre novembristi si tinerii interesati sa afle ce a insemnat momentul 15 noiembrie in istoria recenta a Romaniei. Pariticpantii vor putea sa vada si filmul documentar pe tema revoltei, din ciclul „Memorialul durerii“, dar si filmul artistic „Vietile altora“, dedicat rezistentei anticomuniste. Vizionarile vor fi urmate de dezbateri alaturi de personalitati ale societatii civile, de diplomati, autoritati locale si nationale, istorici si membrii ai Asociatiei „15 Noiembrie“. La evenimentul de la Aula si-au anuntat prezenta, printre altii, istoricul Marius Oprea, scriitoarea Ana Blandiana, reprezentanti ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si ai Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii. Vor  fi inmanate medaliile comemorative realizate de Monetaria Statului cu sprijinul Agentiei Metropolitane Brasov (AMB) si al primariei Brasov si vor fi oferite participantilor la revolta din 1987. Studentii care in urma cu 25 de ani au luat parte la eveniment vor fi facuti cetateni de onoare ai municipiului Brasov.
Manifestarile se vor incheia sambata cu traditionalul Cros „15 Noiembrie“ pe traseul de cinci kilometri parcurs in 1987 de muncitorii de la Steagu Rosu: Roman SA – Calea Bucuresti – Spitalul Judetean – Hidromecanica – Bulevardul 15 Noiembrie – Prefectura. Startul va fi dat la ora 10.00 de Doina Melinte.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.