Un război ce-i poate fi fatal lui Ludovic Orban

Un război ce-i poate fi fatal lui Ludovic Orban

2 51

Catacombele imensului scandal ce urmează să fractureze unitatea PNL sunt abia acum sondabile într-o proporție cât de cât rezonabilă pentru o înțelegere comprehensivă a războiului subteran dintre liberalii de la vârf. Să ne apucăm acum să credem că este vorba doar de neînțelegerile generate de contraperformanța lui Orban la negocierile din coaliție pentru ministerele bănoase, am fi de o naivitate dezarmantă.
Evenimentul a fost gândit exact în momentul aflării rezultatelor alegerilor generale și al înfrîngerii PNL în fața PSD. Atunci s-a cristalizat o nouă paradigmă a puterii care va trebui în viziunea liberalilor cotroceniști să se instituie în 2024.
Candidatura la președinția României din partea PNL este principalul obiectiv de conservat de către aripa liberală a președintelui Iohannis, aspect pe care și Ludovic Orban îl cunoaște perfect.
Cine va fi premier în același an iarăși este important pentru Iohannis, pentru că se profilează chiar o acțiune a sa de a imita performanța marelui vecin de la răsărit, cel care a devenit premier după ce a fost președinte, pentru ca apoi să redevină președinte.
Tot ceea ce împiedică acest construct este persistența enervantă în fruntea partidului a lui Ludovic Orban, care are și el agenda lui de urmărit și care este total disjunctă de a președintelui Iohannis și de a lui Rareș Bogdan.

O conspirație gândită din timp
Noul „Grup de la Cluj” nu s-a născut peste noape ci a fost gândit în creuzetul laboratoarelor Puterii de la Cotroceni, cu largul concurs al serviciilor, interesate evident de configurația acestei puteri după 2024. Faptul că s-a creat impresia unei simple regionalizări a revoltei, în nordul Ardealului, a fost pentru a modela iluzia unui pericol modest pentru șefia partidului deținută de Ludovic Orban. S-a creat astfel conjunctura scenografică a ieșirii publice duminică a lui Rareș Bogdan împotriva lui Orban, atac devastator care ne dezvăluie anvergura constructului subteran din PNL, pentru schimbarea din temelii a puterii în partid.
Semnalul a fost dat încă de la celebrul puci încercat și contramandat prin acel BPN neconvocat al liberalilor, în urma căruia Orban urma să fie suspendat din funcția de președinte al partidului.
Rareș Bogdan a declarat că 53 de membri din 74 erau pentru suspendare, dar totul a fost contramandat la ordinul lui Iohannis, în așteptarea unui moment mai prielnic. Ludovic Orban a fost atunci surprins și înspăimântat de rapiditatea cu care putea fi mazilit și s-a aruncat la picioarele lui Iohannis, doar pentru a câștiga timp de repliere.

Rareș Bogdan are spatele asigurat
Primvicepreședintele PNL nu ar fi riscat niciodată o ieșire atât de violentă împotriva lui Orban dacă nu ar fi avut sprijinul tacit al șefului statului. O înfrângere în fața acestuia i-ar aduce încheierea carierei sale politice după numai un an și ceva.
Ori el vizează președinția României și nu o poate aborda nici din postura de candidat dacă nu este în acel moment președintele partidului. Iar Iohannis nu poate deveni premier fără un președinte favorabil în 2024.
Ludovic Orban nu poate fi sigur nici pe loialitatea lui Cîțu, pe care era să-l sacrifice a doua oară cînd a vrut să revină în fruntea guvernului după demisia sa și se profila spectrul neobținerii șefie Camerei Deputaților.
Ori, o alianță dintre premier și miniștrii liberali, cu tot aparatul guvernamental, cu parlamentarii prinși în cercul intereselor la guvern, și primarii liberali ai orașelor conduși de Emil Boc, cu președinții liberali de consilii județene conduși de președintele asociației lor, Adrian Veștea, un apropiat al președintelui Iohannis, și cu sprijinul neîndoielnic al acestuia din urmă cu tot aparatul puterii prezidențiale, i-ar fi fatală șefului PNL.

Rebeliune conform principiului bulgărelui de zăpadă
Deja filiale din Banat și Oltenia defectează, mai ales la presiunea primarilor nemulțumiți de cedarea ministerelor Dezvoltării și cel al Fondurilor Europene. Deja în câteva zile rebeliunea regională de la Cluj a evoluat într-una națională.
Ludovic Orban a început deja, ca orice politician hârșit, să încerce izolarea conflictului, dar nu o poate face fără sprijinul premierului. Pentru el, pierderea șefiei partidului va fi urmată imediat de cea a șefiei Camerei Deputaților, iar pentru Orban acest aspect ar însemna sfârșitul. Ar putea juca însă foarte dur, chiar sacrificând guvernarea liberală cu ajutorul deputaților loialiști din Cameră și cu cel al PSD, dar acest lucru ar însemna scindarea partidului.
Nu se știe însă cât i-ar mai păsa de asta în acel moment critic. Ar putea declanșa chiar suspendarea președintelui Iohannis, dar ar fi extrema puțin credibilă pe care ar putea s-o atingă șeful PNL cu sprijinul PSD, și nu ar fi sigur de rezultat.
Cert este că în aceste zile se cristalizează nucleele dure ale celor două tabere, la care timp de patru luni și jumătate urmează să se alăture oportuniștii în funcție de calcularea șanselor de izbândă.
Deocamdată public tabăra Boc-Tișe-Bolojan-Sighiartău-Flutur și mai nou Rareș Bogdan surclasează mediatic tabăra loialiștilor lui Orban, iar acesta pare descumpănit și amuțit pe această temă. Are însă suficientă experiență a conflagrațiilor politice pentru a se replia, nu se știe însă cu ce succes. Nu-și imagina până ieri magnitudinea conspirației din PNL și faptul că la aceasta se alătură și USR-Plus, după recenta întâlnire cu președintele Iohannis.
O altă evidență este aceea că cei învinși într-un război intern în partid, de o asemenea anvergură, nu vor mai prinde niciun loc pe nicio listă în 2024 și vor fi practic scoși din politică.
Alegerile generale se mai pot pierde căci sunt din patru în patru ani, dar un război intern se pierde definitiv, irevocabil, și Vae Victis, cum spunea Brennus în 387 î.Ch, când a cucerit cu galii săi Roma.

Libiu Mateescu              

COMENTARII

  1. Din spusele lui Batistuță Dumnezeu care are telefon mobil i-a sunat să nu facă nu știu ce. Batistuță abia s-a întors din America unde probabil s-a întâlnit cu Dumnezeu (Licuriciu)

  2. Să pice, dă-l dreaqu. Nu uităm că el i-a promovat pe penalii Scripcaru și Veștea.
    Plus altele.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.