Vremea la zi – un nucleul ciclonic ameninţă România

Vremea la zi – un nucleul ciclonic ameninţă România

0 207

Cod roşu de vreme severă în centrul Europei
Este cod roșu de vreme rea în Croația și în Serbia şi se îndreaptă spre România. Ţara noastră, lovită de un val de fenomene meteo extreme. Nucleul ciclonic loveşte in plin!
Nucleul ciclonic care a adus zăpezi în Croația și Serbia ajunge și în România! „Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului”, anunță meteorologul ANM Alina Șerban.
În același timp, această formațiune, prin sistemele frontale asociate, va aduce și precipitații în general sub formă de ploaie în jumătate estică și pe arii mai restrânse, în rest, nu foarte însemnate cantitativ, iar pe crestele montane foarte înalte vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
Acest nucleu ciclonic va veni cu un sector cald în zona țării noastre, astfel încât temperaturile vor fi ridicate pe parcursul zilei de vineri în mare parte din țară, cu mult mai ridicate chiar decât în mod normal la această dată.

La Brașov, în acest final de săptămână, se pare că vom vedea primele ninsori însoțite de reprize de lapoviță. Temperatura va oscila intre -2 și 5 grade Celsius.

În vestul, în sudul teritoriului, în mod deosebit, așteptăm temperaturi maxime ce vor atinge 13-14-15 grade chiar mai mult de atât în zona Dobrogei, spre 16-17 grade cu 10 grade peste ce ar trebui să înregistrăm la această dată.
Sisteme frontale vor traversa teritoriul țării noastre până spre finalul săptămânii, când se va mai răci. Temperaturile vor coborî treptat, astfel încât se va menține în jumătatea sudică până spre finalul săptămânii vreme ușor mai caldă decât ar trebui să avem la această dată, acest lucru însemnând maxime de 10-12 grade, în timp ce în restul teritoriului vorbim de o vreme normală cu temperaturi maxime de la 2-3 grade – în nordul Moldovei, la cel mult 7-8 grade – în regiunile vestice.
În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, însă slabe cantitativ de această dată.
Minimele vor scădea treptat. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile.
”Sistemele frontale asociate acestui nucleu ciclonic se deplasează treptat către zona țării noastre, astfel încât va determina, într-o primă fază, intensificări ale vântului. Deja se resimt la momentul acesta în sudul Banatului și în zona montană aferentă. În orele următoare în prima parte a zilei de miercuri vom avea intensificări de 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, de peste 90-100 de kilometri pe oră pe crestele Carpaților Meridionali, în mod deosebit acolo unde mare atenție deja s-a depus un strat de zăpadă, astfel încât aceasta va fi spulberată”, a explicat reprezentanta ANM.
Potrivit meteorologului Alina Șerban, în același timp, această formațiune, prin sistemele frontale asociate, va aduce și precipitații în general sub formă de ploaie în această noapte în partea de vest, de sud-vest a teritoriului, iar vineri le vom regăsi în jumătate estică și pe arii mai restrânse, în rest, nu foarte însemnate cantitativ, iar pe crestele montane foarte înalte vor mai fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
”În aceste condiții, precipitațiile vor fi mai amestecate în zonele montane lapoviță și ninsoare foarte probabil să mai apară și prin Transilvania precipitații slabe, sub formă de lapoviță și ninsoare, repet slabe cantitativ de această dată. Minimele vor scădea treptate. Acestea vor deveni ușor negative spre finalul săptămânii cam în toate regiunile”,  a explicat meteorologul Alina Șerban.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.