Un nou tratat de extradare romano-american

Un nou tratat de extradare romano-american

0 211

?


?


Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Nicholas F. Taubman, au semnat, luni, Tratatul de extradare intre Romania si SUA si Protocolul la Tratatul dintre SUA si Romania privind asistenta judiciara in materie penala.
Noul Tratat propune o procedura a extradarii mai simpla si mai eficienta, inlocuind o conventie semnata de cele doua tari in 1924 si amendata, printr-un acord suplimentar, in 1936.
In baza documentului, partile convin sa-si extradeze reciproc persoanele urmarite penal sau condamnate de catre autoritatile statului solicitant.
?Astfel, prin noul document, se instituie posibilitatea extradarii pentru orice fapta comisa, inclusiv prin asociere sau participare, sau aflata in faza preliminara a tentativei, daca este pedepsita de legea ambelor state cu o pedeapsa privativa de libertate mai mare de un an.
Infractiuni care se pedepsesc cu moartea in SUA sunt insa exceptate de la regula extradarii. Persoana respectiva nu va fi extradata daca statul solicitant nu garanteaza ca pedeapsa capitala nu va fi aplicata.
De asemenea, noul Tratat introduce principii cum ar fi extradarea simplificata atunci cand persoana in cauza consimte la extradare si poate fi predata fara alte proceduri.
Protocolul la Tratatul dintre Romania si SUA privind asistenta judiciara in materie penala, semnat la Washington la 26 mai 1999, modifica Tratatul bilateral pentru a-l face conform cu prevederile acordului de asistenta judiciara dintre UE si SUA, semnat la Washington la 25 iunie 2003.
Potrivit lui Tudor Chiuariu, noul Tratat elimina una dintre deficientele majore ale conventiei in vigoare – acordarea extradarii numai pe baza unei liste limitative de infractiuni si extinderea categoriilor de autoritati carora li se poate acorda asistenta judiciara.
Astfel, autoritatile administrative nationale ce desfasoara activitati in vederea urmaririi penale sau in vederea sesizarii organelor de urmarire penala vor putea fi beneficiarii asistentei judiciare acordata in baza dispozitiilor protocolului.
De asemenea, protocolul introduce forme moderne de asistenta judiciara, echipe comune de ancheta, audieri prin videoconferinta, transmiterea cererilor de asistenta judiciara prin mijloace rapide de informare si transmiterea de informatii privind conturile bancare, pentru a facilita astfel lupta impotriva spalarii banilor si a terorismului, a precizat Chiuariu.
„Semnarea acestor documente vine sa confirme importanta pe care cele doua parti o acorda parteneriatului strategic si cooperarii bilaterale. Cresterea volumului investitiilor reciproce, intensificarea schimburilor economice, colaborarea in plan militar au condus la necesitatea adoptarii unor instrumente moderne in domeniul cooperarii judiciare”, a aratat ministrul la finalul ceremoniei de semnare a documentelor.
De asemenea, a subliniat Chiuariu, cele doua angajamente armonizeaza reglementarile nationale privind cooperarea judiciara in materie penala cu cele convenite de Uniune in relatia cu terte state.
„Imi exprim convingerea ca noile instrumente de cooperare semnate astazi vor consolida si dezvolta parteneriatul care ne leaga de SUA. In baza acestora, cooperarea judiciara in materie penala se va desfasura cu mai multa eficienta, astfel incat cei care au incalcat legea sa fie adusi cat mai repede in fata instantei”, a incheiat ministrul Justitiei.
La randul sau, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, citat de ROMPRES, a aratat ca semnarea celor doua acorduri marcheaza o realizare deosebita pentru parteneriatul strategic dintre Romania si SUA.
„Aceste acorduri vor permite fortelor noastre de ordine si procurorilor nostri sa colaboreze mai eficient pentru a aduce criminalii in fata justitiei si pentru a combate terorismul international ferm si definitiv”, a declarat diplomatul american, subliniind ca noile documente bilaterale devin cu atat mai semnificative dupa evenimentele de al 11 septembrie 2001.
Taubman a aratat totodata ca Tratatul de extradare corespunde documentelor semnate intre UE si SUA, intarind astfel legatura trans-atlantica. Ambasadorul SUA a precizat ca Tratatul era unul necesar pentru genul de crime care au loc in acest secol. „Intr-o era a tehnologiei avansate si a crimei transfrontaliere sofisticate aveam nevoie de un Tratat de extradare adus la zi”, a spus Taubman.
Acesta a aratat ca exista mai multe ofense care ar putea fi acoperite de noul Tratat, precum crimele informatice, folosirea tehnologiei informatiei pentru traficul de persoane, fapte care trebuie solutionate de un sistem modern judiciar.


?


Vlad T.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.